Afbeelding

Spruitjescake

Kookrubriek

2022-wk46

Ik weet niet wat jouw herinneringen aan spruitjes uit je kindertijd zijn, maar ik en mijn broer en zus vonden ze alleen eetbaar met een lading appelmoes erover. Daar moet wel bij gezegd dat mijn moeder ze lang kookte, wat toen gebruikelijk was, maar lang koken komt de smaak van spruitjes niet ten goede. 

Als je ze kort kookt zijn ze veel lekkerder en rauw, in flinterdunne plakjes gesneden zijn ze ook heerlijk, als salade in combinatie met pecorino of Parmezaanse kaas. Maar eerlijk is eerlijk, het zullen niet gauw de favoriete groente bij kinderen worden. Dat kan echter zomaar veranderen nadat ze deze spruitjescake geproefd hebben. Hij is zo al erg lekker, maar je kunt er ook slagroom bij geven of gezoete kersen om het extra lekker en feestelijk te maken. Als je ze kunt krijgen, probeer dan ook eens amarenakersen. Dat zijn ontpitte zure kersen uit Italië die ingelegd zijn in suikersiroop en een heel bijzondere, rijke smaak hebben. Maar gewone gezoete kersen uit een potje of blikje zijn ook erg lekker bij deze cake.

Tip

Als je geen amandelmeel kunt krijgen, kun je ook ontvliesde amandelen kopen en die in een hakmolentje fijn malen.

Ingrediënten

  • 150 gr schoongemaakte spruitjes
  • ½ l water
  • 2 volle el suiker
  • 2dl melk
  • 1tl kaneel
  • 1 tl kardemom
  • 1 zakje vanillesuiker
  • rasp van 2 sinaasappels
  • 2 dl sinaasappelsap
  • 1 banaan
  • 4 eieren
  • 150 gr zachte boter (plus extra om in te vetten)
  • 150 gr basterdsuiker
  • 250gr bloem
  • 50 gr amandelmeel
  • 1 tl bakpoeder (5 gr)
  • snuf zout

  • Extra: slagroom en/of (amarena-)kersen (uit pot of blik)

Recept

Verwarm de oven op 175°.

Snijd de spruitjes in stukjes. Breng het water met de suiker aan de kook en doe de spruitjes erbij. Kook ze ca. 10 minuten en giet ze af. Doe de melk in een pan en voeg kardemom en kaneel toe. Doe de spruitjes erbij, breng aan de kook en laat heel zachtjes op de pan 10 minuten pruttelen. Voeg vanillesuiker, sinaasappelrasp en -sap en de banaan toe en pureer heel grondig. Je hebt nu ongeveer 5 dl vloeibare massa. Als het meer is, gebruik dan in het vervolg van dit recept niet meer dan 5 dl. Zet opzij.

Meng bloem, bakpoeder, zout en amandelmeel in een kom en roer goed door. Doe boter en basterdsuiker in een andere grote kom en klop tot een romige massa. Neem hier de tijd voor. Ga uit van 5 minuten kloppen met de mixer op de hoogste stand. Klop de eieren er één voor één door en mix goed door. Schenk dan de spruitjesmassa erbij en schep met een spatel om tot een glad geheel. Voeg nu beetje voor beetje het bloemmengsel toe en schep met de spatel om tot een gladde massa.

Vet een cakevorm van ca. 25 cm goed in met boter. Bedek de bodem en de lange randen met een vel bakpapier en druk dit goed aan. Giet de massa erin en bak de cake in 50 minuten goudbruin en gaar. Je kunt dat laatste testen door er een mes of prikker in te steken. Die moet er droog uitkomen. Laat goed afkoelen.

Afmaken

Snijd de cake in plakken en serveer met slagroom en/of (amarena-)kersen.

Pierre Winkler

Klik hier voor een overzicht van eerder gepubliceerde recepten