Afbeelding

Groenten herfstquiche

Kookrubriek

2022-wk44

Quiches zijn er in alle soorten en maten. In het standaardwerk van de klassieke Franse keuken – De Kunst van het Koken van Julia Child; in 1961 voor het eerst verschenen en nog steeds een boek om in huis te hebben – worden naast de Quiche Lorraine (met kaas en room en spek) ook quiches met bijvoorbeeld spinazie en tomaten genoemd.

Maar je kunt ook heerlijke quiches maken met allerlei andere groenten, en in plaats van het iets bewerkelijkere korstdeeg kun je een quiche ook maken met bladerdeeg, zoals deze fraaie en erg lekkere quiche met herfstgroenten. Aan vrijwel alle quiches wordt naast de hele zachte ricotta ook kaas met een meer uitgesproken smaak toegevoegd (gruyère, geitenkaas, Parmezaan etc.). Ik was dat ook bij deze quiche van plan, maar toen ik groenten en eieren en ricotta en kruiden gemengd had en proefde was de smaak zo heerlijk subtiel, zacht en helemaal af, dat ik besloot ze gewoon maar weg te laten. De Kunst van het Koken is net zoals bij andere kunstvormen ook vaak de Kunst van het Weglaten.

Je zult echt genieten, net zoals mijn vrouw en dochters, van deze heerlijke quiche. Ik geef daarom een recept voor twee taarten. Als je er niks bij geeft gaan deze twee bij vier personen schoon op, maar als je er kip bij doet (zie bijvoorbeeld het eerdere recept ‘Kip zonder kok’) of ander vlees of een goed gevulde salade, is een exemplaar genoeg en kun je de andere in de vriezer bewaren voor een volgende keer. Wel zo makkelijk.

Ingrediënten

1 pakje roomboterbladerdeeg (ca. 4 uur van te voren uit de vriezer halen en in de koelkast bewaren)

1 ui

1 grote teen knoflook

1 prei (alleen het wit)

1 aubergine

200 gr flespompoen (de rest kun je bewaren voor iets anders; zie tips onderaan recept)

1 courgette

1 tl peterselie (gedroogd) of 2 takjes platte peterselie

1 kleine tl rozemarijn

2 dl room

125 gr ricotta

5 eieren

zout

peper

olijfolie

boter (om in te vetten)

Extra nodig: 2 lage bakvormen van 24 cm, bakpapier en (keramische) bakbonen

Recept

Verwarm de oven op 200°.

Vet de vormen in met wat boter, ook de randen, leg er een stuk bakpapier op en druk dat goed en strak aan tegen de randen. Erg royaal overtollige stukken bakpapier kun je eventueel wegknippen. Leg op een goed bebloemd werkblad vijf bladerdeegplakjes op elkaar, strooi er wat bloem over en rol ze met de deegroller uit tot het formaat groot genoeg voor de vorm. Leg dat op het bakpapier, druk het voorzichtig rondom in de rand. Het deeg mag een beetje boven de rand uitkomen, maar knip hoger uitstekende stukken af. Als je dan op andere plekken aan de rand nog hier en daar wat bladerdeeg te weinig hebt, of als er ergens per ongeluk een gaatje of een heel dunne plek is ontstaan, knip dan een stukje van het resterende bladerdeeg, maak dat aan een kant vochtig met water en plak het met de vochtige kant op de plek waar dat nodig is. Doe hetzelfde met de andere vorm en bewaar ze zo lang je nog niet klaar bent met de vulling in de koelkast.

Snijd de ui fijn en bak in een scheut olijfolie op laag vuur glazig. Snijd de knoflook fijn en voeg toe. Snijd he witte deel van de prei overlangs en dan in smalle reepjes. Voeg dat ook toe en roer door. Snijd de aubergine in blokjes en voeg die ook toe, roer om en doe het deksel op de pan om het zacht te laten stoven. Snijd de schil van het stuk pompoen weg, snijd ook de pompoen in kleine blokjes en voeg die ook toe. Roer om en laat nog ca. 15 minuten op laag vuur met deksel erop stoven totdat alles zacht en gaar is. Zet het vuur dan uit.

Klop de eieren los met de ricotta, room, peterselie en rozemarijn. Voeg de groentemassa toe en roer goed om. Voeg een kleine tl zout toe en royaal wat peper uit de molen en proef of er misschien nog wat zout bij moet. Wees daar voorzichtig mee, te weinig kun je aan tafel nog oplossen, te veel niet meer.

Verdeel met een pollepel de massa over de vormen en bak ze in ca. 25 minuten gaar met hier en daar goudbruine plekken. De bovenkant moet stevig aanvoelen en iets gerezen zijn.

Als je er bijvoorbeeld kip bij geeft en/of een salade, bak de kip dan ondertussen gaar en bruin en/of maak ondertussen de salade klaar.

Haal de quiches met papier en al uit de vormen en laat ze op een schaal glijden, of zet ze met het papier op een bord of houten plank. Serveer de quiche en snijd er aan tafel punten van.

Tip: wat te doen met de resterende pompoen

De rest van de flespompoen gooi je natuurlijk niet weg. Je kunt er heel eenvoudig een heerlijke soep van maken door de pompoen (zonder schil) in blokjes te snijden en zacht te bakken in een pan met een scheut olijfolie. Als ze gaar zijn voeg je groentebouillon toe en een beetje tijm en pureer je het geheel tot een lekkere soep. Als je wil kun je de soep garneren met stukjes feta, of (chiquer) met heel kort gebakken coquilles. Bestrooi de coquilles dan met een klein beetje peper en zout en een snufje kerriepoeder.

Pierre Winkler

Klik hier voor een overzicht van eerder gepubliceerde recepten