Klaas Koper
Klaas Koper

In memoriam: Klaas Koper

Algemeen

Vrijdag 8 september is dorpsgenoot Klaas Jacob Koper (zoon van Zwarte Jaap) in zijn geliefde woon- en geboorteplaats Zandvoort overleden en naar zijn ‘Droomland’ gegaan. Droomland was het lievelingslied wat hij zo graag en prachtig zong. Met hart en ziel heeft hij zich ingezet voor de Zandvoortse samenleving en stond hij voor iedereen klaar. 

Op 1 juli 1930 werd Klaas Koper in een Haarlems ziekenhuis geboren en dat zat hem dwars want hij was volgens hemzelf geen ‘echte’ Zandvoorter. Hij bracht zijn lagere schooljaren door op school D. Klaas wilde diep in zijn hart machinist op de grote vaart worden maar werd machinebankwerker bij een scheepswerf en werkte later bij de Zandvoortse smederij Jacobs. Klaas was een fanatieke wielrenner en fietste menig wedstrijd bij de Haarlemse HSV de Kampioen. In 1955 raakte hij geblesseerd en dat betekende einde baan en einde wedstrijdwielersport. Na het stoppen bij de bouw werd Klaas in 1977 beheerder van het Cultureel Centrum (nu het Zandvoorts museum). 

Tussendoor regelde Klaas de terugkomst van de Zandvoortse estafette, was hij actief bij de Zeskamp, jaren de animator van de luilakfietstocht en organiseerde hij menige fietstour in en rond Zandvoort. Als voorzitter van folklorevereniging De Wurf kwam hij in contact met de stichting Strandkorrels. Deze groep Zandvoortse weldoeners zocht een dorpsomroeper. Klaas was met zijn sonore stem, geweldige uitstraling en kennis van Zandvoort de ideale dorpsomroeper. 

Buiten het fietsen, de zeskamp en dorpsomroeper is Klaas 25 jaar Hoofdpiet geweest bij de Sinterklaasintochten en tevens Sinterklaas bij diverse evenementen. Zijn mooiste oorkonde is uit 1999 toen hij werd geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Ook was Klaas trots dat hij tweemaal uitgeroepen werd als Zandvoorter van het jaar; in 1995 en in 2009. 

De Zandvoortse gemeenschap zal de aanwezigheid van Klaas Koper heel erg gaan missen. Echter zijn bronzen beeltenis aan de voorzijde van het Zandvoorts Museum zal voor eeuwig als aandenken en herinnering aan hem blijven bestaan. Een echte Zandvoorter is heengegaan.

Belangstellenden zijn maandag 18 september om15.30 uur uitgenodigd om afscheid van Klaas te nemen in de aula van Crematorium Sterrenheuvel, Vergierdeweg 458 in Haarlem. Klaas zou het mooi hebben gevonden als u een losse onverpakte bloem meeneemt bij zijn afscheid.


Bloemen bij het standbeeld van Klaas Koper op het Gasthuisplein