admin
admin Foto: Pijnboompitten

Pijnboompitten. Wat zijn het en wat kan je ermee

Algemeen

Deze week staan pijnboompitten in het zonnetje. Hoe gezond zijn deze zaden nou eigenlijk en waarom zijn ze zo duur? Wat kan je er zoal mee doen? Onderaan het artikel een recept voor een werkelijk zalige pesto en een bijzonder recept voort een pijnboompittentaart.

Pijnboompitten. Wat zijn het en wat kan je ermee?

‘‹

Pijnboompitten zijn de zaden van de dennenboom, ofwel de pijnboom. Ze worden uit de dennenappels van twintig soorten geoogst. Een pijnappel is een dennenappel. Deze vrucht lijkt veel op de pijnappelklier en is daar om die reden naar vernoemd.

Voordelen
Pijnboompitten zitten boordevol eiwitten, vitaminen en mineralen. Zo zijn ze rijk aan het mineraal mangaan, en koper. Ook komen vitamine E en vitamine K, wat zorgt voor stevige botten en een goede bloeddoorstroming, er in grote hoeveelheden in voor.

Nadelen
De nadelen van pijnboompitten zijn de prijs en de vele calorieën die ze bevatten. Pijnboompitten zijn erg duur, dit komt omdat de oogst erg arbeidsintensief is en ook doordat de bomen langzaam groeien. Ze zijn niet goed voor de lijn vanwege de veel onverzadigde vetten maar daarentegen weer weel voor hart, bloedvaten, botten en hersenen. Ook bestaat er een pijnboompittensyndroom. Een wat? Ja, een pinboompittensyndroom. Je kan het krijgen na het eten van ‘verkeerde&rsquopijnboompitten. Gevaarlijk is het niet maar wel heel vervelend. Je krijgt dan een overheersende bittere nasmaak in je mond. Dit begint na een dag of twee en kan een paar weken blijven hangen. Al het eten dat je eet zal anders smaken, een beetje ‘metalig’, maar na een paar weken moet het vanzelf overgaan. Er is ontdekt dat dit met name voorkomt bij pijnboompitten uit China. Bij de pijnboompitten uit Europa zijn geen problemen gevonden. Let daar dus op als je pijnboompitjes koopt: de Europese pitten zijn lang en slank, Chinese pitten kort en dik.

Gebruik
Vaak worden pijnboompitjes kort gebakken in een droge pan, of kort geroosterd in de oven. Hierdoor komt de smaak beter tot zijn recht. Meestal worden pijnboompitjes over een salade gestrooid, of toegevoegd aan een pasta. Ook heerlijk bij carpaccio of om pesto van te maken.

Pesto:
De lekkerste pesto maak je met dit recept. Er is er geen een pesto die zo lekker is als deze zelfgemaakte pesto, zelfs niet in Italië!

Ingrediënten:
40 blaadjes basilicum,
2 teentjes knoflook,
1 eetlepel pijnboompitjes (even roosteren in de koekenpan),
zout en peper,
6 eetlepels (goede) olijfolie,
80 gram Parmezaanse kaas of een combinatie van Parmezaan met Pecorino of Toscanello.

Bereidingswijze:
De basilicum met knoflook, zout en peper in de blender fijnmaken. Daarna de pijnboompitjes, olie en kaas erbij. Ook dit weer mixen tot het een mooie homogene massa is. Afgesloten bewaren in de koelkast. Pesto ook ingevroren worden. Ook lekker met andere kazen als bijvoorbeeld een harde geraspte geitenkaas. 

Serveertips:
Op een toastje bij de wijn. Op een boterham met kaas. Met verse pasta en olijfolie.

--------------------------------------------------------------------------------------

Pijnboompittentaart
Nagerecht voor 6 personen.

Ingrediënten:
250 gr pijnboompitten,
250 gr boter,
250 gr kristalsuiker,
3 grote eieren,
4 el van een lekkere soort honing (lavendel-, acacia of tijmhoning),
100 gr bloem,
een snuifje zout.

Voor het deeg:
115 gr boter,
100 gr poedersuiker,
een snuifje zout,
225 gr bloem,
2 eierdooiers,
2 el koude melk.

Voorbereiding:
Je kunt het deeg met de hand of in een keukenmachine maken. Roer de boter, suiker en zout romig en wrijf of draai de eierdooiers en bloem erdoor tot het mengsel goed gemengd is en de consistentie heeft van broodkruim. Nu mag de melk erbij. Kneed het deeg zo kort mogelijk en vorm het tot een bal. Wikkel de bal in plasticfolie en laat hem een uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkblad. Boter de vorm in en bekleed hem met het deeg, duw goed in de hoekjes en tegen de ribbeltjes van de vorm. Plooi het teveel aan deeg naar buiten en rol over de rand van de vorm met de deegrol, het teveel valt eraf en je krijgt een mooi gekartelde taartrand. Dek de vorm af met plasticfolie en zet hem een uur in de diepvriezer.

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C en bak de taartbodem in 15 minuten lichtbruin. Verlaag de temperatuur tot 170°C. Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten terwijl het deeg in de oven staat. Houd ze goed in de gaten, ze zijn snel bruin. Klop de boter en suiker met een spatel of keukenmachine door elkaar tot een lichte en luchtige massa. Roer de eieren er een voor een door en vervolgens de geroosterde afgekoelde pijnboompitten, honing, bloem en zout. Schep de massa in de taartbodem en zet de taart nog 30-35 minuten in de oven. Haal de taart uit de vorm en laat afkoelen op een rooster. Heerlijk met slagroom en een beetje citroentijm.

Pijnboompitten. Wat zijn het en wat kan je ermee