Strafrechtelijk onderzoek naar mogelijk ronselen van stemmen

Algemeen


 

Burgemeester Niek Meijer heeft aangifte gedaan van het mogelijk ronselen van volmachtstemmen in de aanloop naar de raadsverkiezingen van vorige week. Hij heeft woensdagavond, vlak voor aanvang van de vergadering gemeenteraad-Besluitvorming, en dus voor het onderzoek naar de geloofsbrieven van de nieuwe raad, een tip ontvangen over mogelijke ronselpraktijken in de aanloop naar de verkiezingen. Volgens Meijer heeft de vermoede ronselpraktijk de uitslag en de rechtmatigheid van de verkiezingen niet geschaad.

“De gang naar het stemlokaal moet gescheiden worden van het stemmen zelf, dus na de voordeur. Dat zijn twee verschillende zaken”, zei hij. Ook Jerry Kramer (VVD) heeft tijdens de verkiezingen onregelmatigheden geconstateerd. De telling, na het sluiten van de stembureaus, moet volledig openbaar zijn. “Dat zijn ze niet geweest”, zei de liberaal, die dit zelf geconstateerd had. Ook zouden er zeven raadsleden en kandidaat raadsleden lid van een stembureau zijn. Om de schijn van belangenverstrengeling tegen te gaan, zou dat wellicht niet meer moeten gebeuren.

De burgemeester wil niets zeggen over de omvang van de zaak. De gemeenteraad heeft met afschuw gereageerd op het nieuws. Raadsleden speculeerden gisteren openlijk over de zaak. Volgens Astrid v.d. Veld (GBZ) is er in totaal een hoeveelheid stemmen bij volmacht uitgebracht die goed zou zijn voor twee zetels. Volgens Meijer is dat niet waar en zou het misschien over één persoon gaan en dat kunnen niet zoveel stemmen zijn. De commissie Geloofsbrieven gaf, na die gecontroleerd te hebben, een aantal adviezen om in de toekomst de verkiezingen wat doorzichtiger te maken. Voorzitter Nico Stammis adviseerde de gemeente om streng de hand te houden aan de openbaarheid van de tellingen en zich te bezinnen op het lid zijn van een stembureau van een raadslid, dan wel kandidaat raadslid. Uiteindelijk was vrijdag het eindresultaat enigszins anders ten opzichte van woensdag. Toen werden er 7.125 stemmen geteld, vrijdag was dat opgelopen tot 7.133 stemmen. Dat heeft geen invloed op de uitslag gehad en dus werd het proces-verbaal van de verkiezingen vastgesteld.

In een later stadium zal de gemeente met de uitslag van het strafrechtelijk onderzoek naar buiten treden. Wanneer dat is, zou alleen maar koffiedik kijken zijn.