De ingelijste en verlichte glas-in-loodramen hangen in de gangen van Hotel Keur
De ingelijste en verlichte glas-in-loodramen hangen in de gangen van Hotel Keur

Glas-in-loodramen Hotel Keur krijgen tweede leven als lichtobject

Actueel

Tijdens de uitbreidingsverbouwing van Hotel Keur werden in de zijgevel aan de Eltzbacherstraat de grote ramen vervangen door kleinere exemplaren die beter aansluiten bij de klassieke uitstraling van de rest van het pand. Daarbij moesten ook zes oude glas-in-loodramen verdwijnen, maar die hebben sinds kort een mooie bestemming gekregen in het vernieuwde hotel.

Eigenaar van Hotel Keur Tom van der Veen: “We hebben ons tijdens de verbouwing suf gepiekerd hoe we die ramen een nieuw plekje konden geven, maar het ging domweg niet en dus hebben we ze zolang opgeslagen. Tijdens de feestelijke heropening begin maart werden we verrast met een gezamenlijk cadeau van de aannemer en onderaannemers. De lichtinstallateur had één van de ramen ingebouwd in een lichtbak met lijst, waardoor het als het ware een kunstwerk was geworden. Dat vonden we zo mooi dat we hetzelfde hebben laten doen met de andere vijf en het resultaat hangt nu in het hotel.”

Elk van de zes glas-in-loodramen heeft in het midden een gebrandschilderde afbeelding van een typisch oud Zandvoorts tafereel; een strandjutter, garnalenvisser, twee bomschuiten op het strand, eentje in de branding en twee dorpsgezichten met sloppies, oftewel oude vissershuisjes. Ze werden vorige eeuw vervaardigd door de Zandvoortse kunstschilder, glazenier en naar het schijnt ook buitengewoon goede zeezwemmer Dirk van der Mije (1905-1993). De ramen zijn echter ondertekend met Fa. K. v.d. Mije & Zn. Dat was het schildersbedrijf van zijn vader Klaas dat sinds 1899 in de Willemsstraat was gevestigd en waarvoor de kunstschilder Dirk soms als glazenier werkte en waar hij over een eigen atelier beschikte.

Ook werkte hij als reclameschilder en voorzag onder meer raceauto’s op het circuit van strakke belettering, maar het liefst liet hij zich inspireren door het oude Zandvoort. In het hele dorp is het werk van Dirk van der Mije nog terug te vinden. Fraaie gebrandschilderde glas-in-loodramen van Dirk van der Mije hangen onder meer in de raadszaal en Hotel Faber.

Piet Bom