Afbeelding

NPO Radio 1 op bezoek bij Zandvoortse Reddingsbrigade

Actueel

Het zwemseizoen is begonnen, maar de reddingsbrigade kampt met een tekort aan vrijwilligers. De gele bus van het NPO Radio 1-programma 5 Dagen (NTR/PowNed) rijdt daarom deze week naar verschillende plaatsen in Nederland om te praten met vrijwilligers, zwemmers en iemand die gered is. 

Maandag staat de bus in Zandvoort en zijn lifeguards Ernst Brokmeier en Silvie Rosendal van de plaatselijke reddingsbrigade te gast. Ernst Brokmeier is ook woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland en legt uit hoe het komt dat het aantal vrijwilligers daalt.

De 147 reddingsbrigades die ons land telt, voerden vorig jaar zo’n 8.000 hulpverleningen uit. Maar ze hebben moeite om het ledenbestand op peil te houden. De brigades drijven in belangrijke mate op vrijwilligers. Hoe houd je die vast? Want behalve gezellige verenigingen zijn de reddingsbrigades ook noodzakelijke hulpdiensten. 5 Dagen onderzoekt wat er allemaal komt kijken bij het werk van de reddingsbrigade. Hoe ervaren de lifeguards de reddingen en wat doet het met een team als er iemand verdrinkt? 

5 Dagen over het werk van reddingsbrigades. Maandag 6 mei, dinsdag 7 mei, woensdag 8 mei donderdag 9 mei en vrijdag 10 mei van 20.00 tot 20.30 uur op NPO Radio 1.