Wie weet nog een mogelijke bouwlocatie in Zandvoort?
Wie weet nog een mogelijke bouwlocatie in Zandvoort?

Waar in Zandvoort kan er nog gebouwd worden?

Actueel

Waar kunnen er in Zandvoort, ingeklemd tussen natuurgebieden en de Noordzee, nog woningen worden gebouwd? Op die vraag mogen Zandvoorters vanaf deze week een antwoord geven. Wanneer alle ideeën en suggesties binnen zijn zal het College van B&W die verwerken in een zogenoemde verdichtingsstudie, die later aan de raad wordt voorgelegd.

Volgens de woondeal uit 2023 moet de gemeente vóór 2030 750 nieuwe woningen realiseren. Dat is al een uitdaging, maar met enkele grotere projecten in het vooruitzicht (manege Rückert, passagepanden, Curie-driehoek, Mariaschool) zou dit haalbaar moeten zijn. Wethouder Jan-Jaap de Kloet is benieuwd waar de inwoners mee komen. “Ik heb dit in Wijdemeren als wethouder ook een keer gedaan en dat werd een doorslaand succes. Er kwamen honderden suggesties. Die waren zeker niet allemaal haalbaar, maar er zaten ook ideeën tussen waar je met de ambtenaren niet direct aan zou denken. En het hoeven echt niet allemaal grote projecten te zijn.”

De gemeente liet zelf in de voorbije maanden al enkele proefballonnetjes op. Denk bijvoorbeeld aan de groenstrook achter de Lorentzstraat richting de Keesomstraat. De Kloet: “Daar kwamen direct reacties op, dus er moet goed worden gekeken of het inderdaad uitgevoerd kan worden.” Wellicht denken de Zandvoorters ook out of the box, zoals een wooneiland bij een mogelijk toekomstig vliegveld in zee of extra etages op flats in Noord.

Kort na zijn aanstelling in april vorig jaar fietste De Kloet met OPZ-raadslid Patrick Berg door Zandvoort om mogelijke bouwlocaties te bekijken. “Op die manier krijg je wel een goed beeld. Ik denk dat het mogelijk moet zijn op termijn nog 400 tot 600 extra woningen te realiseren buiten de bekende plekken.” Volgens het coalitieprogramma zou in 2022 al naar extra locaties worden gezocht. Dat is nu wat later, zoals het met meerdere al bekende bouwobjecten niet echt wil opschieten. Volgens velen ging het met het Maximapark bij de busbaan of de woningen aan de Sophiaweg allemaal aanzienlijk sneller.

“Achter de schermen wordt er echt hard aan getrokken, er is vrijwel dagelijks overleg”, zo zegt De Kloet, “maar we hebben met zoveel meer zaken te maken dan, zeg maar, vijftien jaar geleden. Dan moet je denken aan vleermuizenonderzoek tot de stikstofproblematiek. Plus dat je soms afhankelijk bent van meerdere partijen, zoals bij de Mariaschool met een nieuwe eigenaar (Pré Wonen) en bij de voormalige passagepanden met de realisatie van het entreegebied bij het Palace Hotel. Daarbij moet je zorgvuldig te werk gaan om extra vertragingen te voorkomen.”

Ideeën kunnen worden ingebracht via de website www.zandvoort.nl/woningbouw.

Hans Botman