Een beschermheilige zal voortaan over de reddingspost waken
Een beschermheilige zal voortaan over de reddingspost waken Foto: Piet Bom

Heilige Barbara waakt over nieuwbouw Zandvoortse Reddingsbrigade

Actueel

In aanwezigheid van het bestuur, leden en oudgedienden van de Zandvoortse Reddingsbrigade (ZRB), een delegatie van de gemeente, de aannemer en andere betrokkenen is woensdag eind van de middag met een vrolijke ceremonie de bouw van de nieuwe reddingspost Ernst Brokmeier op het zuidstrand officieel van start gegaan.

De nieuwe post komt iets dichter bij zee vlak naast de oude reddingspost. Op het stormachtige strand naast de bouwplaats heette woordvoerder van de ZRB Ernst Brokmeier de aanwezigen welkom en hij schetste kort de geschiedenis van de strandpost die naar zijn grootvader is vernoemd. De oorspronkelijke reddingspost Ernst Brokmeier stamde uit 1950 en stond bovenop een bunker uit de Tweede Wereldoorlog.

Van het duin gegleden

Drie jaar later, tijdens de Watersnoodramp gleden zowel de bunker als de reddingspost van het door de stormvloed weggeslagen duin en kwam min of gekanteld op het strand terecht. De gehavende post is toen provisorisch overeind gezet en heeft nog een paar jaar dienst gedaan. In 1958 werd de huidige reddingspost in gebruik genomen. Althans het onderste gedeelte. De bovenste verdieping met de markante kap in de vorm van een zuidwester stormhoed werd er in 1992 bijgebouwd.

Ernst Brokmeier is verheugd dat er nu eindelijk gebouwd gaat worden, maar het afscheid van de karakteristieke oude reddingspost laat hem niet onberoerd. “We zijn er met z’n allen opgegroeid en van sommigen hebben ook de ouders er nog diensten gedraaid. Hoewel iedereen begrijpt dat het niet anders kon, doet het natuurlijk ook een beetje pijn.”

Beschermheilige

Na de inleiding van Brokmeier was het woord aan Paul Vlaar, directeur van het Alkmaarse aannemersbedrijf Ooijevaar. Hij vertelde hoe hij tijdens het contact met de ZRB de afgelopen jaren kennis had genomen van de uitdagingen van het reddingswezen. Daarom vond Vlaar het niet toepasselijk om het startschot voor de bouw van de nieuwe reddingspost op te luisteren met het slaan van de obligate eerste paal. In plaats daarvan bood hij wethouder Jan-Jaap de Kloet een beeldje aan van St. Barbara, beschermheilige van gevaarlijke beroepen.

Ook de wethouder was natuurlijk verheugd dat er na een moeizaam traject van bijna tien jaar nu eindelijk gebouwd gaat worden en wat hem betreft is daarmee ook het moment aangebroken om het vizier op reddingspost Piet Oud op het noordstrand te richten. Die post werd twintig jaar geleden als tijdelijke accommodatie in gebruik genomen en is dringend aan ingrijpend onderhoud of zelfs vervanging toe.

Estafettestokje

Jan-Jaap de Kloet overhandigde het beeldje vervolgens aan Cees Winkel, voorzitter van de ZRB. Winkel onderschreef alles wat er al was gezegd en ook het belang van de aanwezigheid van een beschermheilige op een reddingspost. Niettemin leek het hem beter om haar tot de voltooiing van de nieuwe post uit te lenen aan de aannemer en als een soort estafettestokje werd de heilige Barbara snel doorgegeven aan Simone Beentjes, de uitvoerder voor Ooijevaar. Gedurende de bouwwerkzaamheden zal St. Barbara een plaatsje krijgen in de oude reddingspost, die inmiddels in gebruik is als kantoor en kantine van de aannemer. Komende maandag gaan de eerste palen de grond in en naar verwachting zal de nieuwe reddingspost Ernst Brokmeier medio mei volgend jaar worden opgeleverd.

Piet Bom