Katten hebben een veilig plekje nodig
Katten hebben een veilig plekje nodig

Bij de DierenDokters… Cat Friendly wachtkamer

Actueel

Woensdag 4 oktober is het dierendag. DierenDokters Zandvoort in de Grote Krocht nodigt alle dierliefhebbers uit voor een open dag. Dan wordt ook de Cat Friendly wachtkamer geopend. 

‘Cat Friendly’ betekent letterlijk katvriendelijk en is een beschrijving over een locatie waar katten leven/komen en een fijne werkwijze van dierenartsen met katten. Bij DierenDokters Zandvoort komen vele katten en op Dierendag (4 oktober) hebben wij een speciale behandelruimte alleen toegespitst op katten geopend. 

De meeste bezoeken aan de dierenarts zijn sowieso spannend voor huisdieren. Onze Cat Friendly wachtkamer is apart gelegen van de algemene wachtruimte, weg van o.a. honden en vreemde geluiden, om extra spanning te verminderen. Vanuit hier kan men direct naar de Cat Friendly spreekkamer, die gecreëerd is om op een zo prettig mogelijke manier katten te onderzoeken en voorzien van een geschikte behandeling. 

Katvriendelijk kan ook thuis gecreëerd worden, hier wordt dan vooral rekening gehouden met de behoeften van de kat. Een veilige omgeving, waar katten goed hun natuurlijk gedrag en instincten kunnen uiten. Zoals het blijven jagen net als hun voorouders uit het wild. 

Katten verplaatsen zich (en rusten) graag op verschillende hoogtes. Hierdoor ontwikkelen ze zelfvertrouwen, het houdt ze in beweging en vergroot de leefruimte wat noodzakelijk is bij meerdere katten in één huishouden. Geschikte schuilplaatsen zijn echt een verrijking want in het wild schuilen katachtigen ook. Verder is het ontzettend belangrijk dat katten kunnen krabben, kauwen en bijten. Buiten kan dat aan bomen, takken en gras, binnen zou een lange stevige krabpaal nodig zijn en bijvoorbeeld kartonnen dozen om in te schuilen en in te bijten. Ook is het stimuleren van hun jachtinstinct een must met veilige speeltjes bijvoorbeeld veertjes aan een stokje of touwtje. 

Dierendag open dag 

Zo is er nog veel meer te leren over Cat Friendly en nodigen wij u graag uit op onze open dag op woensdag 4 oktober van 14.00 tot 17.30 uur. Naast dat u een kijkje kunt nemen in de gehele kliniek, zal er informatie worden gegeven over Cat Friendly bij de DierenDokters maar ook tips voor thuis. Jonne Kramer de ‘Cat Expert’ gedragsdeskundige komt rond 15.00 uur een praatje houden over ‘kattenwelzijn’. Er zal voor de kinderen een speurtocht zijn met een prijs, dierenambulancepersoneel zal met een wagen aanwezig zijn. Ook krijgen katteneigenaren een goodiebag mee met extra informatie en een klein cadeautje.