De ambassadeurs van Pride at the Beach bij Cosmico
De ambassadeurs van Pride at the Beach bij Cosmico Foto: Zandvoort Inside

Aftrap Pride at the Beach 2023

Actueel

Het thema van Pride at the Beach in Zandvoort, dit jaar van 30 juli tot en met 1 augustus, is YouAreIncluded. Dat maakte voorzitter Roy Dongen van de stichting LHBTI aan Zee maandag bekend tijdens de kick-off van het evenement in beachclub Cosmico. 

“De naam zegt het al, niemand hoeft zich buitengesloten te voelen”, aldus Dongen ten overstaan van enkele tientallen belangstellenden. “Iedereen heeft het recht af te wijken van de norm, in welke vorm dan ook.”

Het is alweer de zevende editie van Pride at the Beach, een spin-off van de bekende Amsterdam Pride. In 2017 kwam de Amsterdamse ondernemer Wim Peeters met het idee om in de dagen vooraf ook in zijn woonplaats Zandvoort een dergelijk evenement te organiseren. 

Voor de Zandvoorters is het feest met dj’s op maandag op het Raadhuisplein en de parade van het station naar het centrum het bekendste onderdeel. De deelnemers organiseren diverse feesten, waaronder een vrouwenfeest op zondag in strandpaviljoen ONS. De 250 beschikbare kaarten zijn allemaal verkocht. Op 29 april is er zelfs al een party voor dezelfde groep bij ONS. Ook de speciale dienst in de Protestantse kerk komt weer terug, evenals het Pride at the Beach concert op dezelfde locatie. Dit jaar is er geen speciale expositie in het Zandvoorts Museum, zoals in voorgaande jaren.

Wethouder Lars Carree van toerisme noemde de Pride een belangrijk evenement voor Zandvoort. “Wij staan als gemeente voor inclusiviteit en ik durf de Pride in hetzelfde lijstje te plaatsen met de Grand Prix en de Circuit Run.” Carree verving burgemeester Moolenburgh, die diversiteit en inclusie in zijn portefeuille heeft. Hij had belangrijke besprekingen in Den Haag.

De organisatie werkte met 12 ambassadeurs, die de bekendheid van het evenement moeten uitdragen. Merel van de Laar is daar aan toegevoegd. De studente verpleegkunde is met 19 jaar direct de jongste. “Mijn moeder, Miss leather in 2019, was betrokken bij de organisatie in Zandvoort”, aldus Merel. “Ik woon weliswaar in Almere, maar weet wat hier gebeurt en voel sterke verbondenheid. Zelf ben ik panseksueel en dan kun je vallen op mensen, ongeacht hun genderidentiteit of sekse. Er is meer dan heteroseksualiteit.”

LHBTI aan Zee kijkt nu al reikhalzend uit naar de World Pride, die in 2026 in Amsterdam wordt gehouden en waar Zandvoort uiteraard ook een rol in krijgt. De World Pride werd voor het eerste in 2000 gehouden in Rome en vindt sinds 2012 elke twee à drie jaar plaats. Eerdere edities waren onder meer in Jeruzalem (2006), Londen (2012), Toronto (2014) en Madrid (2017). Sydney verwelkomde enkele maanden geleden de LHBTI-gemeenschap. Amsterdam verwacht honderdduizenden bezoekers uit de hele wereld. De editie van 2019 in New York trok ruim vier miljoen mensen. “Dat wordt een geweldig evenement”, aldus vicevoorzitter André Donker. “Voor ons het tweede lustrum. Misschien kunnen we iets aparts doen met platbodems uit Amsterdam naar het Zandvoortse strand bijvoorbeeld.”

Maar eerst nog twee Prides in Amsterdam en Zandvoort. Donker: “Er kunnen altijd nog evenementen worden toegevoegd. Geïnteresseerde ondernemers kunnen contact opnemen via info@prideatthebeach.com.”

Hans Botman

Deze video is een samenwerking met Zandvoort Inside