20 november 2019

Paul Olieslagers overhandigde de eremedaille aan Hein Schrama | Foto: Heert-Jan van keulen

Genootschapsavond over 195 jaar reddingswezen in Zandvoort

Hein Schrama, schipper op de Zandvoortse KNRM reddingboot Annie Poulisse, heeft vrijdagavond tijdens de Genootschapsavond van het Genootschap Oud Zandvoort (GOZ), verteld over bijna twee eeuwen reddingswezen in Zandvoort. Zijn presentatie trok een vol theater De Krocht.

De voordracht van Schrama ging over het heden en verleden van de KNRM Zandvoort, naar aanleiding van het 195-jarig bestaan van de KMRM. Schrama werd vergezeld door Kees Brinkman van het KNRM-hoofdkwartier in IJmuiden, die opvallend veel over de Zandvoortse geschiedenis wist te vertellen. Tot de pauze spraken de heren over de ontstaansgeschiedenis van de KNRM als ook over de periode van vóór de Tweede Wereldoorlog, met de gestrande schepen en de daarbij behorende acties van de toenmalige Noord- en Zuid-Hollandsche Reddingmaatschappij (NZHRM). Na de pauze werd de periode van na de Tweede Wereldoorlog belicht. Dat deze periode bij velen nog herinneringen opriep, bleek wel uit het feit dat er vanuit de zaal steeds vaker opmerkingen ter aanvulling kwamen.

Aan het einde van de presentatie kreeg de KNRM uit handen van GOZ-voorzitter Paul Olieslagers de bronzen draagmedaille die toentertijd aangeboden werd aan de heer A. Kraayenoord voor ‘goede en langdurige diensten aan het reddingwezen’ (1937-1967). De KNRM was al in het bezit van de oorkonde die bij deze eremedaille hoort, maar niet van de medaille op zich. Het GOZ had deze medaille kunnen achterhalen en schonk het aan de reddingmaatschappij.

 

Deel dit artikel via:

Nieuws via E-mail

Meld u aan voor de nieuwsbrief voor de Zandvoortse Courant en ontvang de laatste nieuwtjes van de Zandvoortse Courant voordat u ze leest in de krant.

Meld u nu aan!Meer nieuws