01 november 2019

'Echte' werkzaamheden mogen maandag van start

Circuit Zandvoort mag maandag beginnen met de 'echte' bouwwerkzaamheden om de Formule 1 in mei mogelijk te maken. Dat heeft de rechter vrijdag in Haarlem besloten.

Milieuorganisaties vrezen dat er te veel stikstof wordt uitgestoten tijdens die werkzaamheden en de race zelf. Ze eisten van de rechter dat er beter onderzoek naar zou worden gedaan. Tevergeefs, de rechter vindt dat de vergunning op correcte wijze is verleend door de provincie Noord-Holland. Meldt mediapartner NH Nieuws op haar website.

Het is de tweede keer dat de provincie, het circuit en de natuur- en milieuorganisaties tegenover elkaar stonden in de rechtszaal. De eerste zaak, waarbij het graven in het leefgebied van de rugstreeppad en de zandhagedis centraal stond, eindigde ook in het voordeel van het circuit. Daarbij ging het om voorbereidende graafwerkzaamheden. Vrijdag waren het diezelfde organisaties, onder aanvoering van ‘Mobilisation for the Environment’ (MOB), maar nu ging het om de uitstoot van stikstof rondom het Formule 1-evenement.

Alles draaide om een onderzoek van het onafhankelijke adviesbureau Peutz, waarin geconcludeerd wordt dat de stikstofuitstoot rondom de Formule 1 binnen de marges blijft. Sterker nog, het zou zelfs verminderen. De bouwwerkzaamheden zorgen natuurlijk voor flink wat uitstoot, maar daar tegenover staat dat de racebaan de komende maanden nauwelijks gebruikt zal worden. Op basis van dit onderzoek heeft de provincie Noord-Holland de vergunning verleend aan het Circuit Zandvoort. In 'racetempo', want tussen aanvraag en verlening zaten slechts vier weken. Tussen het besluit van de provincie en het inleveren van de laatste versie van het Peutz-rapport zat een dag. Vooral dát riep grote vraagtekens op bij de milieuorganisaties.

Op 8 november zal er een gesprek volgen tussen het Circuit Zandvoort en de milieuorganisaties. "Die Formule 1 mag van ons best plaatsvinden, maar we willen er wel wat voor terug. Minder stikstofuitstoot, minder CO2-uitstoot, minder geluidsoverlast en een fatsoenlijk natuurbeheerplan van het circuit", aldus Marc Janssen van Stichting Natuurbehoud. Dat willen de andere partijen ook, een enkeling zal gaan proberen om de race zelf tegen te houden.

 De rechter voegde aan haar uitspraak wel een 'klein steekje toe' aan de provincie Noord-Holland. Ze stelt dat 'het verweerder zou sieren wanneer de bezwaarprocedure net zo voortvarend ter hand wordt genomen als de procedure van vergunningverlening.' De milieuorganisaties zullen die bezwaarprocedure zeker gaan starten.

 

Deel dit artikel via:

Zandvoort Cashback Card