31 december 2018

Veiligheid bij traditionele Nieuwjaarsduik

Op 1 januari starten velen het nieuwe jaar fris met de Nieuwjaarsduik. Vol enthousiasme duikt men het koude water in, maar dat is niet zonder gevaar! De reddingsbrigade geeft een aantal tips om een veilige duik in zee te kunnen nemen.

Een koudwaterschok is een reactie op koud water die een Nieuwjaarsduik riskant kan maken. Deze reactie treedt vooral op bij een onverwachte duik in koud water. Verschijnselen van koudwaterschok zijn een verhoogde hartslag, ongecontroleerde en versnelde ademhaling, onvermogen om de adem in te houden, desoriëntatie en paniek.

Wie gaat duiken is dus gewaarschuwd, bereid je daarom goed voor. De Reddingsbrigade let op de veiligheid van de deelnemers en geeft een aantal tips voor een veilige duik:

1) Duik alleen waar toezicht is 
Duik bij de georganiseerde Nieuwjaarsduik waar ook toezicht van de Reddingsbrigade aanwezig is. Ga niet ‘wild duiken’ op locaties waar geen toezicht of hulp in de buurt is.

2) Kom op tijd en wees goed voorbereid 
Bekijk de duiklocatie vooraf. Wees op tijd, het verkeer kan druk zijn, neem de tijd om te reizen. Kijk waar je het water in gaat en kom er zo snel mogelijk weer uit. Houd je aan de aanwijzingen van de organisatie en kijk waar je om hulp kunt vragen.

3) Doe een warming-up
Zorg voor een goede warming-up en houd zo lang mogelijk je kleren aan totdat de duik begint.

4) Duik alleen als je je fit voelt
Als je je niet fit voelt of het medisch niet verantwoord is om te duiken, duik dan niet. Mocht je tijdens of na de duik onwel worden, meld je dan meteen bij de EHBO of een huisartsenpost. 

5) Let goed op kinderen en verlies ze niet uit het oog
Door de drukte kunnen kinderen over het hoofd worden gezien. Let daarom altijd goed op (je) kinderen en zorg dat hun veiligheid en welzijn gewaarborgd is.

6) Bescherm jezelf tegen de kou

  • Zet een muts op; via je hoofd verlies je veel warmte.
  • Heb je het snel koud? Smeer je dan in met vaseline of draag een neopreenpak.
  • Doe bij terugkeer uit het water direct slippers of schoenen aan.


7) Warm goed op na de duik

  • Zoek een plaats uit de wind, het liefste een warme ruimte.
  • Droog jezelf af en kleed je snel weer aan.
  • Alcohol werkt niet om op te warmen, integendeel. Een koud lichaam in combinatie met alcoholgebruik kan onderkoeling veroorzaken. Neem een warme zoete drank.

WIj wensen iedereen die meedoet een veilige, verfrissende en gezellige nieuwjaarsduik!

Deel dit artikel via:

vacatures-zandvoort.nl

Nieuws via E-mail

Meld u aan voor de nieuwsbrief voor de Zandvoortse Courant en ontvang de laatste nieuwtjes van de Zandvoortse Courant voordat u ze leest in de krant.

Meld u nu aan!

Meer nieuws