Mick Boskamp
Mick Boskamp

Column Mick Boskamp: Lieve Joke

Column

En opeens was je er niet meer. Wat dat betreft paste jouw verscheiden in hoe je bij leven was. Gedreven passievol. 

Ik kan je vertellen dat de hemel ontroostbaar huilde toen ik maandag overdag langs jullie huis in de Kostverlorenstraat reed. Het voelde echt alsof die dikke regendruppels tranen waren die door de wissers werden gedroogd. Ziet huilen doet huilen vaak en mijn ogen werden er ook vochtig van. En dat terwijl we elkaar niet goed kenden en ik nog nooit op de koffie ben geweest bij je of van je legendarische saucijzenbroodjes heb geproefd. 

Ik zag je wel regelmatig. Of ik kwam binnen een straal van honderd meter van waar je dan stond en dan wist ik waar je was, puur op de energie die ik dan van je voelde. En als je me sprak, groots en meeslepend, was je altijd zo onwijs lief en complimenteus. Veel tijd om te vragen hoe het met jou was, kreeg ik niet. Mijn zus Patricia vertelde me dat jij mijn grootste fan was. En ik moet je zeggen dat ik daar altijd trots op zal zijn. 

Want je was niet zomaar iemand. Toen je op 28-jarige leeftijd de nieuwe juf op de Hannie Schaftschool werd, kreeg je er zelf heel wat fans bij. Namelijk jouw hele klas, waaronder mijn zus Patricia. Ze hadden nog nooit zo’n opgewekte en slimme en gekke en leuke en jonge juf gehad. Ze liepen compleet met je weg. 

De laatste decennia ontpopte je – net als je Folkert (bij deze: alle sterkte van de wereld gewenst voor jouw man) – tot iemand die graag onbezoldigd wat terug wilde geven aan de gemeenschap. Je begon met grote inzet vrijwilligerswerk te doen voor het Juttersmuseum en voor Pluspunt, waar je met je innemende autoriteit voorzitter werd van de jury van de vrijwilliger van het jaar verkiezing. Samen met de ook al zo lieve Rob Spruyt mocht ik die prijs in 2021 winnen. En Joke, even voor de lezer, dat had niets te maken met het feit dat je ook erevoorzitter van mijn fanclub was. Pluspunt had me voorgedragen. 

Wat boeit het allemaal. Je bent er niet meer. Kun je iemand missen die je van praatjes op straat kent? Dat kan blijkbaar. Lieve Joke, snel van geest gaf je de geest. En ik denk stiekem wel dat heel Zandvoort je gaat missen.

Heel veel liefs, Mick