Afbeelding

Classic Concerts

zondag 16 april 2023 15:00

HOORNS BYZANTIJNS MANNENKOOR O.L.V. GRIGORI S. SOROLEA M

Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor (HBM) is eind 1985 opgericht. Vanaf het begin heeft het koor zich gepresenteerd als een niet kerkelijk gebonden koor dat zich ten doel stelt de Slavisch-Byzantijnse gezangen zo authentiek mogelijk te vertolken. De nadruk ligt vooral op het liturgische repertoire van de Russisch-orthodoxe kerk.

Vanaf 1989 staat het koor onder de artistieke leiding van Grigori S. Sarolea. Onder wiens leiding is het repertoire danig verbreed. Naast de vierstemmigheid van muziek van 19de-eeuwse componisten (romantiek), richt het HBM zich ook op de Russisch monastieke (=klooster) stijl. Monodieën (éénstemmige gezangen), alsmede twee- en driestemmige zettingen, vaak bewerkingen van onze dirigent, Grigori Sarolea.

Door het opnemen en uitvoeren van de integrale diensten (zowel tijdens diensten als concerten) heeft het HBM een unieke positie verkregen in de Nederlandse koorwereld.

Het koor noemt zich Hoorns Byzantijns Mannenkoor omdat het muziek zingt zoals het in de Russisch orthodoxe kerk gezongen wordt. De ritus waarbinnen de muziek functioneert, heet Slavisch-Byzantijnse ritus. Voor sommigen zijn dit termen die tot verwarring kunnen leiden.

Locatie: Protestantse kerk
Aanvang: 15.00 uur

Meer informatie: www.classicconcerts.nl

Locatie