De brandweerlieden Paul, Douglas, Boy en Jeffrey (Iris was verhinderd)
De brandweerlieden Paul, Douglas, Boy en Jeffrey (Iris was verhinderd)

Brandweer Zandvoort verwelkomt vier nieuwe vrijwilligers

Actueel

Een paar weken geleden werd in het dorp een brief van burgemeester Moolenburgh bezorgd waarin hij zijn dorpsgenoten opriep om na te denken over het lidmaatschap van de vrijwillige brandweer. De afgelopen maanden zijn vier Zandvoorters begonnen aan de brandweeropleiding, maar de vraag naar nieuwe vrijwilligers blijft voorlopig onverminderd groot.

De Zandvoortse brandweer is onderdeel van de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) en beschikt over twee kazernes; Noord en Centrum. De grootste van de twee in Noord wordt doordeweeks tijdens kantooruren bemand door beroeps brandweerlieden van de VRK uit de regio. ’s Avonds, ’s nachts en in het weekend wordt in noodgevallen echter een beroep gedaan op vrijwilligers uit Zandvoort.

Vier minuten

Douglas de Wolff is één van de bevelvoerders van de kazerne en als ploegchef onder meer verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en de werving van nieuwe vrijwilligers bij de Zandvoortse brandweer. “We hebben op het moment precies 36 vrijwilligers en dat zouden er het liefst zo’n 50 moeten zijn. We zijn nog steeds op zoek naar kandidaten van 18 jaar en ouder die vanuit huis binnen vier minuten op de kazerne kunnen zijn. Geïnteresseerden roep ik daarom op om een keer langs te komen tijdens de oefenavond op dinsdag en ook vrouwen zijn hartelijk welkom op de kazerne in Noord.”

Wat kan een vrijwilliger bij de Zandvoortse brandweer verwachten? “Voor wie zich aanmeldt zijn er eerst twee gesprekken. Als die goed verlopen, volgt een lichamelijke en een psychologische test om vast te stellen of je uit het juiste hout gesneden bent. Zo ja, dan volgt de officiële aanstelling en begint de opleiding. Vanaf dat moment ben je in feite al een vrijwilliger die mee mag als er wordt uitgerukt.”

Allround

“De opleiding vindt eenmaal per week plaats in de avonduren, duurt twee jaar en is precies dezelfde als die van de beroepsbrandweer. Gedurende die twee jaar komt alles aan bod; natuurlijk het blussen van branden, maar ook het verrichten van levensreddende handelingen, technische hulpverlening zoals het bevrijden van beknelde slachtoffers na een verkeersongeluk, bomen zagen, de omgang met gevaarlijke stoffen en er is een kennismaking met de duikploeg. Na die twee jaar ben je allround brandweerman of -vrouw en kun je je eventueel verder specialiseren”, aldus Douglas de Wolff.

Een vrijwilliger in opleiding heeft aanvankelijk een witte stageflap op de schouder van het uniform ten teken dat hij of zij in de opleiding zit. In het begin van de opleiding mag een vrijwilliger tijdens een uitruk niet veel meer dan in de buurt van de chauffeur blijven, maar naarmate het opleidingstraject vordert en er onderdelen van de training succesvol zijn afgerond, komen er steeds meer bevoegdheden voor de vrijwilliger bij. De vrijwilligers van de brandweer in Zandvoort zijn zowel qua leeftijd, motivatie als achtergrond zeer uiteenlopende karakters. De vier nieuwe leden stellen zich hieronder voor:

Iris Minkov was als klein meisje al gefascineerd door de brandweer en dat is altijd zo gebleven. “Tja, meestal zijn het jongetjes, maar ook ik was en ben nog steeds gek van de brandweer. Die prachtige knalrode auto’s en alles eromheen… Toen ik een paar jaar geleden vanuit Amsterdam in Zandvoort kwam wonen, voelde dat meteen heel erg goed en daarmee kwam de behoefte om ook maatschappelijk iets te betekenen voor het dorp. De keuze voor de vrijwillige brandweer was natuurlijk niet moeilijk”, aldus Iris die overdag voor een advocatenkantoor werkt en één van de twee vrouwelijke vrijwilligers is op de kazerne in Zandvoort.

Ook Paul Boelens (50) kwam nog niet zo heel lang geleden in Zandvoort wonen. Voor die tijd verbleef hij lange tijd in het Midden Oosten waar hij werkzaam was in de olie-industrie. Paul: “Ik heb er naast mijn werk altijd iets bijgedaan voor mens en maatschappij. Ik woon vlakbij de brandweerkazerne en toen ik hoorde dat ze op zoek waren naar nieuwe vrijwilligers ben ik er gewoon naar binnen gelopen. Door mijn werk in de olie heb ik sowieso een bovengemiddelde belangstelling voor brandveiligheid en techniek. Kortom, na die eerste kennismaking is het heel snel gegaan en voor ik het wist kon ik beginnen met de training.”

Boy Beneker (18) is sinds kort de jongste vrijwilliger op de kazerne. Overdag volgt hij een studie logistiek en management aan de Hogeschool van Amsterdam en daarnaast heeft Boy een bijbaantje als badmeester bij Center Parcs. “Ik zocht al een tijdje een nuttige tijdsbesteding toen ik onderweg van het zwembad naar huis in het bushokje de wervingsposter van de brandweer zag hangen. Toen ben ik op dinsdag een keer gaan kijken bij een oefenavond om te zien of het iets voor me was. Na een rondleiding en een informatief gesprek heb ik ter plekke en op dezelfde avond besloten om me aan te melden en daar heb ik nog geen minuut spijt van gehad.”

Jeffrey de Muijnck (38) tot slot is overdag werkzaam in de gehandicaptenzorg. Hij werd enthousiast gemaakt voor het vrijwilligersschap bij de brandweer door een goede kennis. “Op zijn aanraden ben ik toen gaan kijken op een oefenavond en heb me vervolgens aangemeld. Ik zit nu midden in de opleiding en als alles goed gaat zou ik de eerste fase daarvan, oftewel de basisopleiding ‘manschap’ eind oktober afgerond moeten hebben. Dan ben je niet langer stagiair meer en mag je als het ware zelfstandig functioneren. Daarna volgen nog tal van meer gespecialiseerde traingen.”

Kijk voor meer informatie over de vrijwillige brandweer op: www.brandweer.n|/vacature/brandweervrijwilligers/ of stuur een mail naar recruitment@vrk.nl.

Piet Bom