07 maart 2018

Foto: Heert-Jan van Keulen

Vrouwelijke redders staan hun mannetje

Bepaalde beroepen, zoals brandweer, visserij en reddingwerk zijn kennelijk niet heel aantrekkelijk voor vrouwen. Daarom is het misschien wel een van de meest gestelde vragen door journalisten: hoeveel vrouwen zitten er bij de KNRM? In 1824 nog niet één, bijna 200 jaar later staat de teller op 25 varende vrouwen. En dat op een totaalaantal vrijwilligers van 1.300. Eén daarvan is de Zandvoortse Anita Vossen.

In Zandvoort heeft de KNRM één vrouw rondlopen. Anita Vossen is in opleiding voor opstapper, een functie aan boord van de reddingboot Annie Poulisse. “Mijn eerste kennismaking met de KNRM was door een open dag en nieuwsgierig geworden heb ik eerst een aantal oefendagen en -avonden meegelopen. Daar heb ik gezien wat er allemaal bij komt kijken om een station, een boot, een truck en een team draaiende te houden. Voor de meesten die er vaak al jaren rondlopen is het routine, maar je moet echt van heel veel zaken verstand hebben. Enthousiast geworden heb ik me aangemeld en ben ik nu ‘aankomend opstapper’. Ik vind het leuk om heel veel nieuwe dingen te leren en ook om in een team te werken. Ik werk zelf in de gezondheidszorg en ook daar moet een rooster 24/7 ingevuld zijn. Met een kleiner team is dat lastiger en vraagt het veel van ieder. We zijn dan ook altijd op zoek naar nieuwe enthousiaste collega’s.”

Anita krijgt nog weleens een verbaasde blik als ze aan boord stapt van de Annie Poulisse. “Maar voor de rest maakt het feit dat ik vrouw ben, geen enkel verschil voor het reddingwerk. Al helpt het wel als je geen ‘meisjes-meisje’ bent.” Als je nu denkt: dat wil ik ook!? Kom dan gerust eens langs tijdens een bootavond (iedere maandagavond) of een oefendag (in de oneven weken op zaterdag). Of kijk op www.knrm.nl/zandvoort voor meer informatie.

 

 


 

 Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email