01 maart 2018

Zelf naan bakken

Naanbrood: dat zeg je eigenlijk niet. Naan betekent immers brood. Dus naanbrood, dat is een beetje dubbelop, een contaminatie. En toch: so what? Want zodra je dit goddelijke brood voor je neus krijgt, bestreken met knoflookboter en bestrooid met verse koriander, vergeet je alles. Daarbij: zelf naan bakken is ook nog eens heel makkelijk. Let maar op.Zelf naan bakken, waarom zou je? Je kunt het in de supermarkt kant en kaal kopen. Alleen even inde oven en hupsakee, klaar is Kees. Er zijn echter een paar redenen te noemen om het toch eens een keer te proberen. Allereerst: versgebakken naan verslaat de voorverpakte versie uit de supermarkt met twee vingers in zijn neus (als naan een neus had ?). Daarnaast is het ook nog eens heel leuk om het te maken, vooral het gedeelte waarbij je het bakt in de pan en er luchtbellen ontstaan. Dan voel je je een knappe jongen. Nog een reden: met dit recept bak je in één keer 8 broden! En het is ook nog eens verschrikkelijk simpel. Dus wat let je? Gewoon een keer proberen.

Naan
Voor 8 broden

Ingrediënten:
385 gram bloem,
1/2 theelepel zout,
2 theelepels gedroogde gist,
1 theelepel suiker,
125 ml water,
80 ml yoghurt,
60 ml olijfolie,
1 ei.

Om erbij te serveren:
Wat gesmolten of zachte knoflookboter en een handje fijngehakte koriander.

Bereidingswijze:
Meng in een kom het gist, suiker en water tot het gist is opgelost. Laat eventjes staan, totdat er belletjes ontstaan. Roer daarna de olijfolie, yoghurt en het ei door het gistmengsel. Pak er een grote kom bij en doe daarin 128 gram bloem met het zout. Meng even door elkaar. Voeg de natte ingrediënten toe aan de bloem en meng met een (houten)lepel. Haal het deeg uit de kom en leg het op een met bloem bestoven aanrechtblad. Nu ga je het steeds een beetje extra bloem toevoegen, terwijl je het deeg kneedt: zo’n 3 minuten lang. Het zou kunnen dat je niet alle bloem opgebruikt. Wees liever spaarzaam: je wilt een glad deeg dat niet plakt, maar als je teveel bloem in één keer toevoegt, heb je kans dat het deeg te taai wordt. Beetje bij beetje dus. Maak een bol van het deeg, leg het terug in de kom en dek het af met huishoudfolie. Zet het op een warme plek, bijvoorbeeld boven de verwarming of in de zon, en laat 1 uur lang rijzen. Verdeel het deeg daarna in 8 stukken. Bestuif je aanrechtblad weer met bloem en rol elk stukje deeg met een deegroller uit tot een naan.

Verhit een koekenpan met een dikke bodem op medium vuur. Een gietijzeren exemplaar werkt fantastisch, maar je kunt ook een andere koekenpan gebruiken. Bak de broden één voor één aan beide kanten in de hete pan. Zodra er luchtbellen ontstaan, kun je de naan omdraaien. Bestrijk het naan voor het serveren met wat gesmolten knoflookboter en bestrooi met fijngehakte koriander of peterselie.

Eet smakelijk!!

‚ÄčDeel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email