28 februari 2018

Zandvoort aan kop met parkeerheffingen

Parkeren, is een mooie bron van inkomsten voor gemeenten en Zandvoort staat wat dat betreft landelijk aan kop. Of we daar heel blij van kunnen worden, valt te betwijfelen. Het Financieel Dagblad meldt dat per inwoner de gemeente Zandvoort jaarlijks in Nederland de meeste parkeergelden heft: € 259, gevolgd door Amsterdam dat een goede tweede is met € 232. Zo blijkt uit de jongste begrotingscijfers van gemeentelijke heffingen 2018 verzameld door het CBS.

De genoemde bedragen zijn inkomsten uit parkeervergunningen van bewoners en parkeergelden van bezoekers. Zandvoort en Amsterdam heffen beide meer dan het dertienvoudige ten opzichte van het landelijk gemiddelde (€ 17 per inwoner).

Daarnaast zijn de twee gemeenten die enige waar het aandeel van de parkeerinkomsten meer dan een kwart uitmaakt van alle gemeentelijke heffingen, zoals onroerend zaakbelasting (ozb), reinigingsheffingen en rioolrecht. Landelijk gezien bedragen de parkeergelden 8,2% van de totale heffingen.

Grote toeristische trekpleisters innen sowieso veel parkeergeld. Naast Zandvoort halen ook de gemeenten Valkenburg, Texel en Veere relatief veel geld binnen met parkeerheffingen. Ook steden met een belangrijke regionale (winkel)functie, waaronder 's-Hertogenbosch, Haarlem en Utrecht, scoren hoog. Het is ongelijk verdeeld. De meeste gemeenten beschikken niet over een dergelijke lucratieve inkomstenbron. Iets minder dan de helft van de gemeenten, 176 van de 391, heft helemaal geen parkeergeld volgens de CBS-cijfers. Bij ruim een kwart van de gemeenten bedragen de inkomsten minder dan 2,5% van de totale heffingsinkomsten. Slechts één op de tien gemeenten overtreft het landelijk gemiddelde van 8,2%.Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email