29 december 2017

Tips voor een veilige Nieuwjaarsduik

Traditiegetrouw wordt in Zandvoort op 1 januari door velen het nieuwe jaar ingeluid met een frisse duik in de Noordzee. Vol enthousiasme wordt het koude water in gerend, maar dat is niet altijd zonder gevaar. De reddingsbrigade geeft een aantal waardevolle tips. 

Al jaren letten de lifeguards van de Zandvoortse Reddingsbrigade op de veiligheid van de duikers tijdens dit traditionele evenement. Ook komende maandag staan de vrijwilligers weer klaar om de Nieuwjaarsduik in zee veilig te laten verlopen. Om deelnemers aan een Nieuwjaarsduik zo optimaal mogelijk voor te bereiden en onderkoeling te voorkomen heeft de Reddingsbrigade een aantal handige tips om het jaar 2018 veilig te beginnen.  

1) Duik alleen waar toezicht is 
Wil je op 1 januari het frisse water trotseren voor een Nieuwjaarsduik, doe dit dan bij een georganiseerde duik waar ook gekwalificeerd toezicht van de Reddingsbrigade aanwezig is. Ga niet ‘wild duiken’ op afgelegen locaties waar geen toezicht of hulp in de buurt is.

2) Kom op tijd en wees goed voorbereid 
De Zandvoortse Nieuwjaarsduik worden vaak goed bezocht door zowel deelnemers als toeschouwers. Hierdoor kan het behoorlijk druk zijn richting het strand. Zorg daarom dat je op tijd bent. Dan kan je goed voorbereid het water in en er ook zo snel mogelijk weer uit. Houd je aan de aanwijzingen van de organisatie en kijk waar je zo nodig om hulp kunt vragen.

3) Doe een warming-up
Zorg dat je goede warming-up doet voor de duik en houd zo lang mogelijk je kleren aan totdat de duik begint.

4) Doe alleen mee aan de Nieuwjaarsduik als je je fit voelt. 
Indien je je niet fit voelt of het medisch niet verantwoord is om te duiken, duik dan niet. Het is niet alleen een risico voor jezelf, maar ook voor andere duikers en de hulpverleners. Indien je tijdens of na de duik onwel wordt, meld je dan meteen bij de EHBO of een huisartsenpost. Je kan je beter op tijd even laten nakijken dan (te) laat behandeld worden.

5) Let goed op kinderen en verlies ze niet uit het oog
Voor volwassen kan de Nieuwjaarsduik al een hele uitdaging zijn, maar voor kinderen is het helemaal een hele gebeurtenis. Door de drukte kunnen kinderen over het hoofd worden gezien. Let daarom goed op je kinderen en zorg dat hun veiligheid en welzijn gewaarborgd is.

6) Bescherm jezelf tegen de kou 
- Zet een muts op; via je hoofd verlies je veel warmte
- Heb je het snel koud? Smeer je dan in met vaseline of draag een neopreenpak
- Doe bij terugkeer uit het water direct slippers of schoenen aan

7) Warm goed op na de duik 
- Kleed je niet direct te dik aan, maar geef je lichaam de tijd de “kou” uit je lichaam te werken
- Draag tijdens het opdrogen een badjas
- Zoek een warme omgeving om je aan te kleden

Namens de Reddingsbrigade wensen wij iedereen die gaat meedoen aan de Nieuwjaarsduik heel veel plezier!


​

 

 Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email