13 december 2017

Terrein van Spalier wordt ontwikkeld

Het Spalier in de Kostverlorenstraat zal volledig verbouwd gaan worden. Het pand, dat in 1928 naar een ontwerp van de Leidse architect P. Buurman gebouwd is, is een rijksmonument. Binnen de buitenmuren zullen 6 appartementen gebouwd gaan worden. De twee later bijgebouwde paviljoens zullen gesloopt gaan worden. Daarvoor in de plaats komen 4 twee-onder-een-kapwoningen en een vrijstaande villa, naar het ontwerp van de Haagse architect Stijn van den Boogaard.

Het Spalier, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, is van oorsprong een voormalig vakantiekolonietehuis voor Amsterdamse kinderen. De ‘Amsterdamse Vacantie Kolonie’ is nog steeds een begrip onder oudere Zandvoorters. Het functioneerde als opvang voor kinderen met tuberculose. In een periode van 6 weken, veelal de zomervakantie, kregen ze hier voldoende warme kleding, eten en frisse lucht.

In de bezettingstijd werd door de Duitsers de speelzaal als paardenstal gebruikt en werden in de kelders gevangenen ondergebracht. Later verbleven er de Canadese bevrijders en werden ook kinderen van politieke delinquenten er gehuisvest. De cultuurhistorische waarde wordt verder bepaald doordat dit gebouw een getuige is van de vroeg 20e-eeuwse jeugdgezondheidszorg. ‘Bleekneusjes’ uit de grote stad kregen hier zon, zee en lucht.

De bouwstijl van dit rijksmonument wordt summier omschreven als ‘een door het functionalisme beïnvloede stijl’. Amsterdamse School invloeden zijn hier wel te herkennen: het gehele bouwvolume vormt één consistent geheel met 2 torenachtige elementen waartussen de balkons liggen. Verder zijn kenmerkend de bovenlichten met horizontale roeden. Toegegeven, het is geen voorbeeld van de Amsterdamse School in optima forma, maar wel is er sprake van een verstrakte Amsterdamse Schoolstijl op de overgang naar de Nieuwe Zakelijkheid. Het gebouw is opgetrokken uit baksteen, dat gepleisterd is, de balkonoverkapping is van gewapend beton.

Omdat het een rijksmonument is, mag er aan de gevel niets veranderen. Binnenin echter gaat er van alles en nog wat gebeuren en worden er 6 appartementen gecreëerd. Omdat de beide bijgebouwen, waar vorig jaar nog de Syrische en Eritrese statushouders tijdelijk in gehuisvest waren, geen monumentale status hebben, zullen deze gesloopt worden om plaats te maken voor 4 twee-onder-een-kapwoningen en een vrijstaande villa. Wanneer het project van start gaat, is nog niet bekend. 

 

​

 

 Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email