22 november 2017

Memorabele laatste tentoonstelling 

Vanaf 1 januari 2018 gaat het Zandvoorts Museum verder als zelfstandig museum en wordt het een stichting met een bestuur. Het betekent dat de aankomende tentoonstelling vanaf 24 november ‘Kust en kunst van bron tot zee’ de allerlaatste tentoonstelling is onder de vleugels van gemeente Zandvoort. De toekomstplannen om als zelfstandig museum verder te gaan, zien er veel belovend uit.

door Nel Kerkman

De tentoonstelling staat in het teken van Zandvoort met veel werken van Zandvoortse kunstenaars en het glossy magazine ‘Ode aan Zandvoort’, het eenmalige bewaarexemplaar van de ondernemers aan de inwoners van Zandvoort. Burgemeester Niek Meijer en wethouder Cultuur Gert Toonen zullen op 24 november de opening verrichten. Ook wordt er aandacht geschonken aan het nieuwe kunstproject in het dorp.

Deelnemende kunstenaars
Iemand die niet mag ontbreken op het Zandvoorts feestje is Marco Termes. Hij is niet alleen een begenadigd schrijver en dichter maar hij fotografeert ook sinds 2016. Schilderen en tekenen doet hij meer als ontspanning met de (menselijke) natuur als grootse inspiratiebron. De vrolijke schilderijen en sculpturen van kunstenaar Donna Corbani zullen de tentoonstelling kleur geven. Gelukkig zijn en genieten van het leven, is haar motto. Tijdens de Geluksroute hebben we mogen proeven van de textiele kunstuitingen van Anne Laoût en Alina Blasquez, beide dames gaan nogmaals op herhaling en tonen hun fraaie kunstwerken. De deelnemers van de schilderclub OOK Samen komen wekelijks bij elkaar en daar ontstaan de mooiste creaties. Bregje van den Eijnde maakt keramiek schalen waarin de structuren en vertakkingen, met als thema natuur, duidelijk zichtbaar zijn.

Privécollectie Bob Gansner
De familie van Bob Gansner heeft zijn privécollectie geschonken aan folklorevereniging de Wurf. De unieke collectie bestaat uit Zandvoortse kleding van rond 1875 en bestaat ondermeer uit verschillende kostuums waaronder het kostuum van mevrouw S. Gansner-van de Bos, een weduwe kostuum, verschillende blouses met een ingenaaide bh, rokken en onderrokken, mannen (werk)kledingen, veel onderkleding zowel voor mannen als voor vrouwen. Er is een vitrine met sieraden, onder andere met hoofdijzers. Kortom, echt de moeite waard om te gaan kijken en meer te weten te komen over wat er toen gedragen werd.

Op de vernissage op vrijdag 26 november vanaf 16.00 uur is iedereen uitgenodigd aan de Swaluëstraat 1 in Zandvoort. De tentoonstelling is tot 28 januari 2018 te bezichtigen in het Zandvoorts Museum. 


​

 

 Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email