01 september 2017

Foto: Marijn Schotanus

Historische rit door Zandvoort

Het is dit jaar exact 50 jaar geleden dat Jim Clark met zijn Lotus 49 de Grand Prix van Zandvoort won. Een historische overwinning in de Formule 1 voor deze auto omdat dit de eerste race was dat deze auto- en deze motor werden ingezet. De nieuwe 3 liter motor, de Ford Cosworth, zou hierna 15 jaar lang de F1-wereld domineren.

Lotus 49 bij 'garage Davids'
Foto: Chris Schotanus

De F1-teams in die tijd logeerden in Zandvoortse hotels en vaak werden ook kamers bij particulieren gehuurd. De auto’s stonden veelal bij Zandvoortse garages zoals garage Davids en garage Kooiman en werden ‘gewoon’ over de openbare weg van en naar het circuit gereden. Het is ondertussen al dik en breed historie. Zo een historische route is donderdagavond gereconstrueerd; een Lotus 49 reed vanaf garage Davids (nu Dirk v.d. Broek) aan de Burgemeester Engelberstsstraat naar het paddock op het circuit.

De originele Lotus 49 die destijds op Zandvoort won komt dit jaar naar de Historic Grand Prix op Circuit Zandvoort (CZ) en is spil in een centraal thema voor het circuit. De Lotus is zelfstandig rijdend via de Burgemeester Engelbertsstraat, Zeestraat, Van Speijkstraat en de Burgemeester van Alphenstraat naar het CZ gereden. Jim Clark heeft die rit vanaf garage Davids dat jaar ook gereden maar kon nooit bevroeden dat ook deze nieuwe auto hem op Zandvoort de zege zou brengen. Overigens net als de drie edities die hieraan vooraf gingen.

​Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email