31 augustus 2017

Zilte groenten: eten uit de zee

Zeeaster, zeekraal, zeewier zijn bijzondere groenten. Ze groeien vlakbij of in de zee en hebben door het zeewater een heerlijke zilte smaak. Dat moet je eens proberen.

Zilte groenten groeien op de kwelders (ook wel schorren genoemd). Dat zijn buitendijkse gebieden die onder invloed staan van eb en vloed en die bij hoog water onderlopen met zeewater. De planten die op deze kwelders kunnen groeien, moeten bestand zijn tegen zout grondwater. Dat maakt ze zo bijzonder, en hun smaak daardoor ook! Voor mensen die een streng natriumbeperkt dieet (streng zoutloos) moeten volgen, zijn deze groenten overigens niet geschikt.

Zeekraal
Het heeft iets weg van een minivetplantje, de zeekraal. De knapperige steeltjes smaken heerlijk zilt. Als je ze eens vindt op een kwelder, of aan een zeedijk: gewoon plukken en zó opeten. Want ook rauw smaakt zeekraal al heerlijk. Zeekraal wordt geoogst van half mei tot begin september. Je kunt het in een bodempje water beetgaar koken, of met een beetje boter smoren. Zout toevoegen is niet nodig, omdat zeekraal van nature al zilt is. Door koken of blancheren wordt de zoute smaak iets minder. Natuurlijk combineert zeekraal heerlijk met vis. Zeekraal koop (bestel) je bij viswinkels en groentespeciaalzaken.


Zeekraal

Recept met zeekraal
Maaltijdsalade voor 2 personen.

Ingrediënten:
300 gram krieltjes, ongeschild
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel citroensap
1 theelepel mosterd
100 gram zeekraal
50 gram rucola
150 gram wilde gerookte zalm

Bereiding:
Boen de krieltjes schoon, halveer ze en kook ze in 12 minuten gaar. Klop een dressing van olie, citroensap, mosterd en meng dit met de krieltjes. Blancheer de zeekraal 2 minuten en spoel daarna af onder koud water. Snij de zalm in kleine stukjes. Meng de krieltjes met zeekraal, rucola,  zalm en de dressing.

---------------------------------------------------------------------
Zeeaster
Zeeaster wordt ook wel zulte genoemd. Of lamsoren, omdat de vorm van de blaadjes lijken op de oortjes van lammeren maar ook omdat schapen vaak op de zeedijken grazen, waar ook zeeaster groeit. De smaak van de grijsgroene blaadjes is lekker pittig en licht zout. Deze groente is perfect om kort te roerbakken, bijvoorbeeld met mosselen of garnalen. Verwar zeeaster overigens niet met de ‘echte lamsoor’, een plant die ook op kwelders groeit, maar die niet eetbaar is. Was zeeaster altijd heel kort, omdat je anders de typische zilte smaak wegspoelt.

​
Lamsoren of zeeaster

Recept met zeeaster
Zilte zeegroente
Bijgerecht voor 2 personen.

Ingrediënten:
200 g peultje

2 bosuitje
2 eetlepels olie
150 gram zeeaster
1 theelepel citroensap

Bereiding:
Snij de peultjes in ruitjes (Chinoise). Snij de bosuitjes in ringen. Verhit de olie in een wok en roerbak de peultjes en bosui 2 minuten. Voeg de zeeaster toe en wok nog 2 minuten. Breng op smaak met citroensap en peper. Dit gerecht is lekker met gebakken kabeljauw of zwaardvis.

-------------------------------------------------------

Zeewier
Planten die echt in de zee groeien, zijn de zeewieren. Er zijn heel veel soorten, waarvan er ook veel eetbaar zijn. Zeewier zijn echt de groenten van de zee en het bijzondere is dat ze rijk zijn aan jodium, een belangrijk mineraal voor de schildklier. Veel mensen krijgen maar krap jodium binnen wat ze per dag nodig hebben, dus een beetje extra is mooi meegenomen!

Een lekker zeewier is kombu, meestal afkomstig uit Japan. Je kunt het gedroogd kopen. Heel lekker om mee te koken in vegetarische bouillons, zodat die extra ‘umami’ (hartig) gaan smaken. Als je het zeewier na het koken afspoelt en droogt, kun je het meerdere keren gebruiken.

​

Kumbu

Recept met kombu
Kombubouillon met shiitake
Vegetarisch voorgerecht voor 2 personen.

Ingrediënten:

1 vel gedroogde kombu
1 wortel, schoongemaakt en in stukken
1 prei, schoongemaakt en in grove stukken
3 gedroogde shiitakes
100 gram verse shiitakes
1 rode peper
2 eetlepels olijfolie

Bereiding:
Doe de wortel, prei, gedroogde shiitakes en kombu in 1 liter water en breng aan de kook. Draai het vuur zo zacht dat het net niet meer kookt en laat de bouillon 45 minuten trekken. Zeef de bouillon en breng op smaak met zout en peper. Verwijder de steeltjes van de shiitakes (kunnen meetrekken in de bouillon) en snijd de hoedjes in reepjes. Maak de peper schoon, verwijder de zaadjes en snij de peper in ragfijne reepjes. Verhit de olie in een koekenpan en bak de shiitake en peper 2 minuten. Serveer de bouillon met de paddenstoelen en peper.


--------------------------------------------

Zilte teelt
Als zeekraal en zeeaster zo lekker smaken, zou je dan ook andere groenten op zilte grond kunnen kweken? Op Texel zijn ze dit aan het uitproberen, bij de Stichting Zilt Proefbedrijf. Er zijn al aardappels van zilte bodem (onder de merknaam Marc), die zonder zout gekookt kunnen worden. Ook wordt er geëxperimenteerd met zeerucola, zeevenkel en zeekool.

​Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email