03 augustus 2017

​Het is weer pruimentijd! Verrukkelijk die zoete zachte vruchten. Gewoon zo uit de hand eten of er een lekkere pruimentaart van bakken. Als je veel pruimen hebt, kun je er natuurlijk jam van maken. Maar veel spannender is een pruimenchutney. Heerlijk bij rijstgerechten.

Pruimenchutney
Voor circa 4 potten van 250 ml.

Ingrediënten:
1 kilo pruimen,
2 uien,
2 teentjes knoflook,
3 cm verse gemberwortel,
200 g rozijnen,
200 g bruine basterdsuiker (of honing),
500 ml rode wijnazijn,
1 mespuntje kruidnagelpoeder,
1 thl kaneel.

Bereiding:
Maak de pruimen schoon, halveer ze, haal de pitten eruit en snijd de vruchten in stukjes. Pel en snipper de uien en de teentjes knoflook. Rasp de gember fijn. Kook de pruimen met de uien, de knoflook en de gember samen met de rozijnen en de gram bruine basterdsuiker (of honing) in de rode wijnazijn. Voeg het kruidnagelpoeder en de kaneel toe. Kook de pruimen in ongeveer een half uur tot moes, onder regelmatig roeren. Schep de chutney in goed schoongemaakte potten en draai het deksel er stevig op. Zet de potten op de kop en laat de chutney geheel afkoelen. Bewaar de potten op een donkere plek. Deze chutney kun je 2 tot 3 maanden bewaren buiten de koelkast. Na openen wel in de koelkast bewaren. 



Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email