27 juli 2017

Foto: Marike de Meij

Dolly Bellefleur & Friends vieren 20 jaar Pride

In aanloop naar Pride Amsterdam portretteerde fotografe Marike de Meij diverse deelnemers met hun persoonlijke Pride verhaal. Twee van hen zijn Zandvoorters, hetero weliswaar, maar toch. Leontine Wagenaar doet al heel lang ieder jaar weer mee met de Canal Parade, als onderdeel van de Gay Pride Amsterdam. Goede vriend Willem Jubels jr. wilde maar wat graag met haar geportreteerd worden. De hele serie portretten zijn van 31 juli t/m 2 augustus, in het kader van Pride at the Beach, te zien in Grand Café XL aan het Kerkplein.


Leontine Wagenaar en Willem Jubels jr.
Foto: Marike de Meij

Dolly Bellefleur & Friends varen 5 augustus aanstaande alweer 20 jaar samen door de grachten tijdens Pride Amsterdam. Om dit heuglijke feit te vieren pakt de vriendengroep dit jaar extra groot uit. Onder de naam ‘We Are Family’ is er een foto-expositie en een spectaculaire live show tijdens de Canal Parade.

Dolly’s familie aan boord bestaat uit 80 vrienden, stellen en gezinnen van diverse culturen en leeftijden. Van kinderen die opgroeiden met de Pride, een trotse moeder in de negentig tot gay koppels die door La Bellefleur zelf in de echt verbonden zijn. Deze Modern Family viert samen met Dolly Bellefleur al weer hun 15e Pride deelname in 20 jaar en won eerder de prijs voor beste boot in 2004.  Met ‘This is my Pride’ als thema stelt de organisatie dit jaar de Amsterdamse LHBT-samenleving en de vrijheid die zij hebben om in Amsterdam te leven zoals ze willen, centraal.

Als boegbeeld en icoon van de LHBT-beweging vraagt Dolly Bellefleur, alter ego van Ruud Douma, al 27 jaar op haar geheel eigen wijze aandacht voor mensenrechten in het algemeen en de acceptatie van LHBT's in het bijzonder. Voor haar tomeloze inzet voor de emancipatiestrijd van LHBT's werd Dolly Bellefleur in 2012 verkozen tot ‘Roze Lieverdje’ en mocht in 2014 de Andreaspenning van de stad Amsterdam ontvangen.

De portrettengalerij en meer uniek beeldmateriaal van de afgelopen 20 jaar is ook online te bekijken via facebook.com/wearefamilypride2017, en www.dollybellefleur.nl/blog/family. 

​Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email