26 juli 2017

Bramen plukken kan fikse boete opleveren

De bramenstruiken hangen weer vol, maar plukkers van het fruit moeten oppassen. Boswachters delen jaarlijkse tientallen boetes uit voor wildplukken en die kunnen flink in de papieren lopen; ook in de Amsterdamse Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Dat meldt De Telegraaf op haar website.

Wie een braam plukt of iets anders uit de natuur meeneemt bezondigt zich formeel aan stroperij. Dat is een misdrijf waarvoor boetes uit de tweede categorie (tot € 4.100) of zelfs een gevangenisstraf van een maand voor kan worden uitgedeeld. Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer wordt wildplukken in de praktijk meestal door de vingers gezien. “Zolang het voor eigen gebruik is en je niet meer meeneemt dan ongeveer een champignonbakje dan wordt het gedoogd. Maar je moet geen emmers meenemen of buiten de paden lopen op plekken waar dat niet mag.”

Volgens de overzichten van Staatsbosbeheer worden er jaarlijks tientallen bonnen uitgedeeld door boswachters voor wildplukken, maar over de hoogte kan een woordvoerder niets zeggen. Ondanks dat wildplukken populairder lijkt te worden is geen sprake van een stijging in het aantal boetes. Het Openbaar Ministerie houdt geen cijfers over bij over boetes voor wildplukken.

​Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email