16 juni 2017

Als we voor Vaderdag toch de palingbitterballen maken, kunnen we dat net zo goed met aspergebitterballen doen. Het is een verrassende variant van de oer-Hollandse bitterbal(snack).

Aspergebitterballen
Voor 6 personen.Ingrediënten:
250 g asperges,
4 eieren,
210 g bloem,
50 g boter,
250 g paneermeel,
3 dl aspergevocht,
zout en peper.

Bereiding:
Schil de asperges zorgvuldig en snijd ongeveer 1,5 cm van de onderzijde af. Laat de asperges 5 min zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat ze nog 15 min met het deksel op de pan nagaren. Laat de asperges vervolgens goed uitlekken en snijd ze in stukjes. Bewaar het aspergevocht!

Smelt voor de roux de boter in een pan en roer 60 g bloem erdoor. Schenk het aspergevocht erbij (zorg er altijd voor dat óf de roux óf het aspergevocht warm (dan wel koud) is, zodat de ingrediënten goed binden). Blijf goed roeren tot dat een gladde massa ontstaat. Voeg de stukjes gekookte asperges toe en strijk het mengsel uit op een plaat of in een schaal. Dek af met huishoudfolie. Laat de roux opstijven in de koelkast gedurende 2 uur (deze moet écht koud zijn). Splits de eieren. Zet het eiwit, de rest van de bloem en het paneermeel klaar in verschillende schalen of borden. Haal de koude roux uit de koelkast. Schep een beetje roux op een eetlepel en wentel eerst door de bloem, dan door het eiwit en als laatste door het paneermeel. Herhaal dit nog een keer. Vorm er mooie ronde ballen van. Bak 6 aspergebitterballen tegelijk in de (frituur)pan op 180°C in 3-4 min goudbruin. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveer met een zachte mosterdsaus.

​Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email