17 maart 2017

Asperge gazpacho

Het wordt weer lente en dus steken de asperges binnenkort hun frêle kopjes weer boven de grond. Op dit moment zijn ze al te koop, maar dat zijn kasasperges en minder lekker dan die van de volle grond. Vanaf 14 april is de ‘Koningin van de Groenten’ weer van de koude grond te koop en is traditiegetrouw tot 24 juni, Sint Jan, te verkrijgen. Daarna laat de kweker de plant met rust tot het volgende jaar. De geijkte recepten kent iedereen. Eén van de recepten om zeker eens uit te proberen is een variant van de Spaanse gazpacho, de koude tomatensoep uit Andalusië, waarvan de oorsprong waarschijnlijk teruggaat naar de Romeinse keuken:Asperge gazpacho
Koude soep voor 6 personen.

Ingrediënten:
1 kg witte asperges,
1,5 liter groentebouillon,
4 el goede olijfolie,
4 el asperge edik (of witte wijnazijn),
2 tenen knoflook,
200 gram crème fraîche,
evt. peper en zout naar smaak

Bereidingswijze:
Kook de asperges gaar in de groentebouillon als de asperges goed gaar zijn pureer je het met een staafmixer tot een mooi glad geheel pers de knoflook in een knoflookpers en voeg deze toe klop met een garde de crème fraîche door de warme soep doe er de asperge edik (of witte wijnazijn) en de olijfolie bij en klop het goed door met een garde. Maak eventueel op smaak met peper & zout.

Serveertips:
Je kunt deze soep zowel koud als warm eten. Presenteer er een soepstengel omwikkeld met Serranoham bij. Meer informatie over ediks kun je vinden op www.ediks.com Je kunt het ook online kopen bij www.bijzonderesmaken.nl  Ook Daily Delis Shop verkoop ediks: www.dailydelisshop.nl.

Meer informatie over edik:
Ediks zijn zachte azijnen die geen azijn mogen heten, puur om het feit dat zij een te lage zuurgraad hebben. Deze is namelijk lager dan de wettelijke voorgeschreven minimale 4%. De voordelen van deze lage zuurtegraad zijn dat de vers verwerkte ingrediënten in deze ediks in een gerecht beter tot hun recht komen en dat er geen extra zoetstoffen toegevoegd hoeven te worden om het zuur van de azijn te maskeren. Een edik zult u niet zo snel in een ‘normale’ supermarkt tegenkomen. U kunt ze online bestellen via: www.dailydelisshop.nl.

Meer informatie over asperges:
De asperge behoort tot de familie van de lelieachtigen, net als de knoflook en prei. De asperge is in feite een plantenstengel zonder blad. Het is een meerjarig gewas, dat doorgaans 10 tot 12 jaar op hetzelfde perceel blijft staan. De bovengrondse plant sterft af in de herfst, maar de ondergrondse delen overwinteren en vormen in de lente nieuwe uitlopers waarna een nieuw seizoen kan beginnen. Naast de bekende witte en groene asperges bestaat er ook een paars ras.

Wijnsuggestie van Kristi Gansner-Lotte van 'Wijn aan zee': "Ik zou gaan voor een mooie Pinot Blanc of een Sylvaner (vieilles vignes) uit de Elzas." En daar staan wij helemaal achter!


​Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email