03 februari 2017

​Rode mul met witlofstamppot

Er schijnen steeds meer mullen in de Noordzee te zwemmen. Dat kan zo maar te maken hebben met het warmer worden van het zeewater, want een mul zwemt doorgaans in wat minder koud water dan het wat koudere Noordzeewater. Vanuit culinair oogpunt bezien is de komst van de mul wel heuglijk nieuws. Lekkerbekken weten al heel lang raad met het smakelijke visje. Nu de mul in ‘onze’ Noordzee min of meer voor het opscheppen is, kunnen we met krakend vers spul aan de slag. Hieronder een bijzonder en smakelijk recept.

Witlofstamppot met rode mul en mosterdsaus
Hoofdgerecht voor 4 personen.


 

Ingrediënten:
4 verse rode mul filets,
1 eetlepel zout, opgelost in 0,5 liter water,
boter en olie om in te bakken,
1,5 kg geschilde aardappelen, in stukken,
700 gram witlof, kern verwijderd en gesneden ,
½ bosje gehakte peterselie,
50 gram boter,
1 dl melk
zout en peper uit de molen.

Voor de saus:
1 eetlepel bloem,
1 eetlepel boter,
3 eetlepels grove mosterd,
2,5 dl kippenbouillon,
1 dl slagroom,
1 eierdooier, losgeklopt met eetlepel water.

Bereiding:
Leg de mul ongeveer 3 uur in het zoute water. Zo kunt u de mul mooier bakken. Kook de aardappelen gaar, giet ze af en stamp ze met de boter en de melk tot een gladde puree. Schep de witlof en de peterselie erdoorheen en breng op smaak met zout en peper. Maak van de boter en bloem een roux, mag niet bruin worden. Roer er met een garde de mosterd door en giet de bouillon erbij. Roer totdat de saus bind. Haal het van het vuur af en meng de slagroom en het eigeel erdoorheen. Dep de mul droog. Smelt vervolgens de boter met de olie in een bakpan. Bak hierin de mul eerst op de huid en daarna de andere kant. Bestrooi na het bakken met zout en peper.

Serveertip:
Zet een metalen serveerring met een doorsnee van 10 cm op een warm bord. Doe hierin de stamppot, strijk de bovenkant glad met een mes en trek de ring voorzichtig omhoog. Leg bovenop de stamppot een stukje vis en giet er wat van de saus omheen. Garneer met een takje dille.

 

​

 

 Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email