18 januari 2017

Het is echt weer voor gerechten die je van binnen lekker warm maken. Onderstand gerecht is er zo een. Het is een authentiek recept uit de Elzas, waar het bereiden van zuurkoolgerechten tot een kunst is verheven. De bijpassende wijn is een suggestie van Kristi Gansner-Lotte, van Wijn aan Zee.

Choucroute Alsacienne (zuurkool uit de Elzas)
Hoofdgerecht voor 4 personen.

Ingrediënten:
1 eetlepel olijfolie,
250 g spek of bacon, in reepjes gesneden,
1 kg zuurkool, afgespoeld en uitgeknepen,
1 groene appel, geschild en grof geraspt,
1 ui, gesnipperd,
4 teentjes knoflook, fijngehakt,
8 krieltjes of nieuwe aardappelen, gehalveerd,
400 g varkensschouder, in plakken van 1 cm,
2 braadworsten, in dikke plakken,
6 kruidnagels,
12 jeneverbessen,
2 verse of gedroogde laurierblaadjes,
375 ml witte wijn, bijvoorbeeld riesling,
mosterd en roggebrood om erbij te serveren.

Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 120° C. Verhit de olie in een grote vuurvaste ovenschaal op matig vuur en bak het spek in 4 minuten goudbruin. Schep in een kom en meng er de zuurkool en appel door. Doe de ui en knoflook in de ovenschaal en fruit 4 minuten, tot alles zacht en glazig is. Schep in de kom met de zuurkool en meng. Doe de helft van het zuurkoolmengsel in de ovenschaal, samen met de aardappelen en verdeel alles gelijkmatig. Verdeel er de varkensschouder en worstjes over. Bestrooi met 3 kruidnagels, 6 (gekneusde) jeneverbessen en 1 laurierblaadje. Bestrooi met zout en rijkelijk met zwarte peper uit de molen. Bedek met de rest van het zuurkoolmengsel en strooi hier de rest van de kruidnagels, jeneverbessen en het andere laurierblaadje over. Bestrooi opnieuw met zout en versgemalen zwarte peper, schenk de wijn erbij en zet 4 uur in de oven, totdat het vlees mals is. Serveer met mosterd en roggebrood.

Variatietip:
Je kunt voor dit robuuste gerecht uit de Franse Elzas prima andere soorten varkensvlees gebruiken, zoals varkensschenkel of lekkere worstjes.

Bereiding in de slowcooker:
Verhit de olie in een pan op matig vuur en bak het spek in 4 minuten goudbruin. Schep in een kom en meng er de zuurkool en appel door. Doe de ui en knoflook in de pan en fruit 4 minuten, tot ze zacht en glazig zijn. Schep in de kom met de zuurkool en meng. Doe de helft van het zuurkoolmengsel in de slowcooker, samen met de aardappels en verdeel alles gelijkmatig. Verdeel er de varkensschouder en worstjes over. Bestrooi met 3 kruidnagels, 6 (gekneusde) jeneverbessen en 1 laurierblaadje. Bestrooi met zout en peper. Bedek met de rest van het zuurkoolmengsel en strooi hier de rest van de kruidnagels, jeneverbessen en het andere laurierblaadje over. Bestrooi met zout en versgemalen zwarte peper, schenk de wijn erbij en laat 4 uur op de hoge stand garen tot het vlees mals is. Serveer met mosterd en roggebrood.

Wijnsuggestie van Kristi Gansner-Lotte van Wijn aan zee: Een mooie Riesling past hiet perfect bij!

‚Äč

 

 



Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email