30 december 2016

Zijn bitterballen uit de oven gezonder?

Oudejaarsavond is nu net de gelegenheid om iets uit de frituur voor jouw gasten neer te zetten. En dan bedoel ik iets van bitterballen of zo. Wat is er Hollandser dan een bitterbal, zou ik willen vragen. Bijna niets. En bijna nergens in de wereld worden ze geserveerd, of er moet een behoorlijke kolonie Nederlanders wonen. Tegenwoordig kun je ook bitterballen uit de oven kopen, en daar zou je van denken: ‘Die zijn vast wel gezonder dan hun ‘naamgenoten’ uit de frituur. Maar is dat ook waar? Hebben die ook inderdaad minder calorieën dan gefrituurde bitterballen na bereiding?In de ‘caloriechecker’ van het Voedingscentrum vind je voedingswaarden van producten. Hier zie je dat er zelfs meer calorieën zitten in de bitterballen uit de oven en meer verzadigd, en dus ongezond, vet.

Bitterbal uit de oven (15 gram)
Energie: 45 kcal
Vet: 2,7 g
Verzadigd vet: 1,3 g
Koolhydraten: 3,4 g

Bitterbal gefrituurd (15 gram)
Energie: 35 kcal
Vet: 2 g
Verzadigd vet: 0,9 g
Koolhydraten: 2,5 g

Om te zorgen dat de speciale ovenbitterballen toch knapperig worden in een oven, zijn ze anders samengesteld dan de normale bitterballen die knapperig worden door het frituurvet. Het vervelende van dit soort producten is dat ze gezonder lijken, terwijl ze dat dus niet per se zijn. Hierdoor zou je het idee kunnen krijgen dat je ze vaker kan eten, of er meer van kan eten en daar schiet je dan qua gezondheid weinig mee op. Bedenk daarom altijd bij snacks: niet te veel en niet te vaak.

Misleiding
Soms zijn verpakkingen en imago’s van producten ronduit misleidend. Bekijk daarom de voedingswaardetabellen op de verpakking om te zien of een gezonder uitziend product daadwerkelijk een betere keuze is. Laat jij je foppen door het etiket? Test jezelf op: www.voedingscentrum.nl/etiket. 

​

 

 Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email