28 december 2016

Fonduen op Oudejaarsavond

Wat is er leuker dan tijdens Oud & Nieuw met het hele gezin te gaan fonduen. Ik heb een viertal speciale recepten opgezocht, inclusief een voor jonge kinderen. Veel plezier ermee en een schitterende jaarwisseling en een culinair 2017 gewenst!

Hollandse kaasfondue met rauwkost
Voor 4 personen.

Ingrediënten:
300 g Leerdammer kaas,
300 g belegen boerenkaas,
1 teen knoflook,
300 ml groentebouillon (van tablet),
2 el maïzena,
3 el jenever (of korenwijn),
1 el grove mosterd.

Bereiding:
Snijd de korst van beide kazen en rasp ze (in keukenmachine). Halveer de knoflook en wrijf de binnenzijde van de fonduepan ermee in. Breng de bouillon in de fonduepan aan de kook. Draai het vuur laag en roer met een houten lepel de beide kaassoorten in gedeelte door de warme bouillon, tot alle kaas gesmolten is. Los maïzena op in de korenwijn. Roer het maïzenapapje en de mosterd door het kaasmengsel en laat nog 2 tot 3 min. zachtjes doorkoken tot de fondue goed gebonden is. Breng op smaak met wat peper en eventueel zout. Zet de kaasfonduepan op het rechaud op de tafel.

Om te dippen kan je blokjes grofvolkorenbrood of roggebrood, kleine roosjes rauwe of gekookte bloemkool, repen komkommer, bleekselderij en venkel, beetgaar gekookte wortelballetjes, radijsjes of cherrytomaatjes gebruiken.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Chinese groentefondue
voor 4 personen.

Ingrediënten:
1½ liter water
3 kruidenbouillontabletten
1 stengel citroengras
1 rode peper
4 cm verse gemberwortel
1 el citroensap (naar smaak)
125 g Chinese eiermie
200 ml kant-en-klare satésaus
1 flesje zoete chilisaus
1 flesje sojasaus.

Bereiding:
Breng in een pan 1,5 liter water aan de kook. Verkruimel de bouillontabletten erboven. Halveer de stengel citroengras door de lengte. Halveer de rode peper door de lengte. Verwijder de zaadjes. Schil de gemberwortel en snijd in plakjes. Voeg citroengras, rode peper, gember en knoflook toe aan de bouillon, laat 10 min. trekken en breng op smaak met zout en citroensap. Bereid intussen in een andere pan de eiermie volgens de aanwijzing op de verpakking.

Verwarm de satésaus en verdun deze indien nodig met water. Schenk de satésaus, de chilisaus en de sojasaus in kommetjes. Schep de bouillon over in een fonduepan met de mie. Vul telkens een schepnetje, leg het in de bouillon en laat de ingrediënten in een paar min. gaar worden. Dip ze vervolgens (met eetstokjes) in de saus. Verdeel na de maaltijd de mie over de kommen en schenk de bouillon erop.

Ingrediënten om te dippen: bijv. rolletjes omelet, plakjes tofu, brede repen Chinese kool, losgehaalde blaadjes Shanghai paksoi, taugé, minimaiskolfjes, peultjes, oesterzwammen, bamboescheuten of reepjes rode paprika.

Je kan deze fondue ook goed gebruiken als een Chinese visfondue. Daarvoor zet je een aantal vissoorten op tafel. Te denken vat aan: blokjes kabeljauw- of zeewolffilet, reepjes tilapia- of roodbaarsfilet, scholfilet rolletjes gevuld met spinazie, verse ongekookte mosselen, gepelde rauwe scampi’s, rauwe oesters, sint-jakobsschelpen (coquilles St. Jacques), zeekraal of lamsoren, repen venkel en stukjes bleekselderij op tafel. De handelwijze is hetzelfde. Serveer er alleen geen satésaus bij.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

‘Op­per-­de-­pop’ ­kaas­fon­due voor jonge kinderen.
Voor 4 kinderen.

Ingrediënten:
1½ el boter,
1½ el bloem,
250 ml melk,
1 teen knoflook,
200 g geraspte gruyère,
200 g geraspte emmentaler,
½ el citroensap.

Bereiding:
Verhit de boter op laag vuur in een pan met dikke bodem. Bak de bloem 1 min. al roerend mee. Schenk de melk beetje bij beetje en al roerend in de pan. Blijf roeren tot de saus dik en glad is. Pers de knoflook erboven. Voeg de kazen en de rest van de melk toe en roer met een houten lepel tot alle kaas is gesmolten. Meng het citroensap erdoor. Schenk het kaasmengsel over in de fonduepan. Zet de pan op het rechaud op tafel en serveer ingrediënten om te dippen erbij.

Daar kan je geweldig mee variëren. Denk dan aan: worteltjes geschrapt (beetgaar gekookt), bloemkoolroosjes (beetgaar gekookt), pitloze druiven, stukjes stokbrood, soepstengels, blokjes peer of appel, cherrytomaatjes of stukjes verse ananas.

‚Äč

 

 



Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email