27 december 2016

Vuurwerk: mooi maar niet zonder risico!

Ieder jaar zijn er weer vragen over het afsteken van het traditionele vuurwerk tijdens Oud en Nieuw. Welk vuurwerk is legaal? Waar kan ik legaal vuurwerk kopen? Welke veiligheidsmaatregelen moet ik nemen? Wanneer mag ik het afsteken?

Om de overlast van vuurwerk te beperken mag u vuurwerk alleen kopen en afsteken op vastgestelde tijden. In Zandvoort is dat van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Wie buiten deze periode vuurwerk afsteekt is strafbaar en riskeert een boete.

Twee dagen van tevoren kunt u vuurwerk in de daarvoor aangewezen winkels aanschaffen. In Zandvoort heeft alleen de Blokker een verkoopvergunning. Vuurwerk dat hier verkocht wordt kunt u veilig gebruiken, omdat het voldoet aan de wettelijke eisen. Op de verpakking van legaal vuurwerk staat welke leeftijd u moet hebben om het te mogen afsteken. De minimumleeftijd (dat kan zijn 12, 16 of 18 jaar) hangt af van het soort vuurwerk.

Bij het afsteken van vuurwerk is het raadzaam om een vuurwerkbril te dragen. Dat geldt ook voor toeschouwers die buiten naar het spektakel willen kijken. Andere tips over veilig vuurwerk afsteken vindt u op de website van Stichting Consument en Veiligheid (SCV). 

Eenmaal afgestoken geeft het vuurwerk rommel. Ruim dit zelf op en laat het niet liggen voor de gemeentelijke opruimingsdienst. Samen houden we Zandvoort schoon en veilig! 

​

 

 Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email