17 december 2016

Foto: Politie Kennemerland Kust

Advies om aanrijding met hert te voorkomen

In de herfst (lees: de bronstijd) rennen mannetjesherten massaal achter de vrouwtjes aan. We komen ze daarom in die periode vaker tegen op de weg. Hoe kun je een aanrijding voorkomen en wat moet je doen als je een wild dier hebt aangereden?

Elk jaar vinden er zeker 6300 aanrijdingen plaats met overstekend groot wild, zoals reeën, edelherten, damherten en wilde zwijnen. Op provinciale wegen in een bosrijke omgeving en in de avond gebeuren de meeste ongelukken. De dieren overleven het vaak niet, of door impulsief uitwijken eindigt de automobilist al snel tegen boom of tegenligger. In 2014 bedroeg de schade door wildaanrijdingen 17 miljoen euro.

Waarom ’s nachts?
Omdat we dan simpelweg minder zien. Stel dat een hert op ruime afstand oversteekt, vaak wordt deze roedelleider blindelings gevolgd door andere herten. Onze ogen focussen zich in het donker vooral op het eerste dier, waarna er botsing ontstaat met een van de volgers. Ook de reikwijdte van de autoverlichting is niet eindeloos. Dimlicht komt niet veel verder dan 30 meter, rijd je met groot licht, dan komt je zicht tot 100 meter. De berm kunnen we in het donker al bijna helemaal niet zien.

Voorkomen
Wees op je hoede. Rijd je door bosrijk gebied, staan er waarschuwingsborden, pas dan je rijstijl aan. Vooral je snelheid. Met maximaal 60 km/u bij dimlicht en maximaal 80 km/u per uur bij grootlicht kun jij nog op tijd remmen en kan het hert eventueel de dans te ontspringen. Hert voor je neus en te laat om af te remmen? Niet uitwijken en houd je stuur recht.

Foto betreft een archieffoto van een aanrijding met een hert op de Zeeweg met een van de dienstvoertuigen van de politie.

​

 

 Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email