27 november 2016

Geurige zeewolf met gembersalsa

Vandaag maar eens een keertje vis (omdat het zo gezond en lekker is). Een van de lekkerste vissoorten die ik ken is zeewolf, een onooglijke vis, die heel lekker smaakt.  We gaan hem eens combineren met gembersalsa. Je weet niet wat je proeft!

De zeewolf is blauwgrijs van boven en groenbruin op de flanken, waarover donkere verticale banden lopen. De kop is fors, met een opvallend gebit. De zeewolf is in het bezit van lange stevige tanden voor in de bek en stompe tanden achterin. Hij heeft een kleine staartvin en geen buikvinnen. Bij een lengte van 50 tot 60 cm wordt de vis geslachtsrijp. De zeewolf kan 160 centimeter lang worden en een gewicht van ruim 23 kilogram bereiken. De vis kan 22 jaar worden.

Kop van de zeewolf

Geurige zeewolf met gembersalsa
Hoofdgerecht voor 4 personen.

Ingrediënten:
4 stukken zeewolffilet (à 150 gram),
200 gram zeekraal,
sap van een halve citroen,
1 eetlepel zwarte peperkorrels,
3 eetlepels bloem,
2 eetlepels Chinese vijfkruidenpoeder,
zout,
4 eetlepels olie.

Voor de salsa:
4 tomaten (ontveld en zonder zaadjes),
5 bolletjes gember (in dunne plakjes),
1 eetlepel gembersiroop (uit potje gember),
2 eetlepels korianderblaadjes,
zout en peper (versgemalen).

Bereiding
Doe de zeekraal in een vergiet en schenk er kokend water over. Laat de zeekraal uitlekken en afkoelen tot lauw. Wrijf de stukken vis in met 1eetlepel citroensap en laat ze even liggen. Maak de salsa: snijd de tomaten in kleine  blokjes en meng ze in een kom met de gember, de gembersiroop, de rest van het citroensap en korianderblaadjes. Voeg zout en peper naar smaak toe. Laat dit 10 minuten intrekken. Plet in een vijzel of in een diep bord de peperkorrels met de bolle kant van een lepel tot grove stukjes. Meng de bloem en vijfkruidenpoeder erdoor. Wrijf de visfilets in met zout en wentel ze door het bloemmengsel. Druk dit goed aan. Verhit de olie in een koekenpan en bak de zeewolffilets in ongeveer 10 minuten mooi bruin en gaar en keer ze halverwege voorzichtig met een spatel. Verdeel de zeekraal over vier warme borden en leg de zeewolffilets erop. Schep de salsa ernaast.

Lekker met mie of Basmati rijst en een salade van waterkers.

Kristi Gansner-Lotte van ‘Wijn aan zee’, is enthousiast over het gerecht en geeft er een wijnsuggestie bij:
Wat een bijzondere combinatie! Ik adviseer een witte bordeaux, bijvoorbeeld een sauvignon blanc en semillo. Dat zijn een mooie ‘eetwijn’. Houtgerijpt, frisse, fruitige wijn met minerale tonen. Grauburgunder Grosses Gewachs kan ook. Die is complex, vol, aromatisch, fruitig en toch kruidig met minerale afdronk. Een witte, houtgerijpte Chardonnay kan natuurlijk ook of zelfs een Riesling maar dan wel een volronde stevige versie.



Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email