23 november 2016

Wethouder stapt op na desastreuze raadsvergadering (update)

Wethouder Challik-Frijling heeft in overleg met haar collega’s in het college besloten om haar functie per direct neer te leggen. Het besluit volgt op de gebeurtenissen tijdens de raadsvergadering van gisteravond, waarin het college een Motie van Wantrouwen kreeg.

Challik zegt met pijn in het hart deze moeilijke beslissing te hebben genomen, in de overtuiging dat zij hiermee de belangen van Zandvoort dient. “De motie van wantrouwen aan het adres van het college is voor mij en voor mijn collega’s een bittere pil. De rol die een van mijn fractieleden hierin heeft gespeeld is voor mij onverteerbaar. Hij heeft daarmee bewust de coalitie opgeblazen en daarmee de bestuurbaarheid van Zandvoort op het spel gezet”, aldus de afgetreden wethouder.

In een persbericht deelt zij het volgende mee: 
Zandvoort is het meest gebaat bij een krachtig, collegiaal gemeentebestuur dat doorpakt en de tijd krijgt om de gezamenlijke ambities te verwezenlijken. Het aftreden van het hele college is in mijn ogen funest voor Zandvoort en om die reden heb ik mijn collega’s uitdrukkelijk verzocht om aan te willen blijven; een interne OPZ-kwestie mag niet ook hen laten struikelen. 

Ik ben trots op wat wij de afgelopen periode met elkaar hebben bereikt. College én de raad. Politiek bedrijven doe je omdat je een bijdrage wilt leveren aan de samenleving. Dat is ook voor mij de reden geweest om wethouder te worden. Om iets terug te geven aan deze prachtige, bijzondere gemeente. Dat ik nu terugtreed doe ik met dezelfde intentie. Op deze manier hoop ik Zandvoort te kunnen dienen, door over mijn eigen schaduw heen te stappen en te kiezen voor het gemeenschappelijk belang. 

Mijn collega’s in het college wil ik bedanken voor de collegiale en prettige manier waarop wij met elkaar de schouders onder Zandvoort hebben gezet. Ik dank de raadsleden voor de constructieve bijdrage in het persoonlijk contact. Mijn ambtenaren zeg ik dank voor hun inzet en de manier waarop wij met elkaar hebben gewerkt. Ik dank ook de mensen voor wie ik dit werk elke dag weer met volle overtuiging heb gedaan: de inwoners van Zandvoort en Bentveld. Voor hun betrokkenheid, vertrouwen en de steun die ik gelukkig steeds mocht ontvangen. 

Tenslotte wens ik raad en college veel sterkte en vooral wijsheid toe in deze situatie.

Update

Reactie college
Het college van de gemeente Zandvoort betreurt het vertrek van Liesbeth Challik die vanmiddag haar functie als wethouder heeft neergelegd. De eerste verantwoordelijkheid van het college is nu om zorg te dragen voor continuïteit van bestuur. De werkzaamheden van Challik worden voorlopig verdeeld onder de overige collegeleden.

Donderdagavond wordt de geschorste vergadering van dinsdagavond hervat en zal het college in gesprek gaan over de wensen van de raad met betrekking tot de ontstane situatie.Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email