16 november 2016

Italiaanse minirollade met rauwe ham

Rauwe of gedroogde ham kent bijna iedereen. Rauwe ham is echter geen ‘eenheidsham’, daar bedoel ik mee dat nergens dezelfde rauwe ham wordt. Gemaakt. Oorspronkelijk werden de hammen van de geslachte varkens in de schoorstenen van de boerderijen te drogen gehangen, al dan niet na een bad in de pekel. Iedere streek in Europa had zijn eigen manier om rauwe ham te maken. Ook de varkens die gebruikt werden zijn heel divers. Misschien wel de bekendste varkens zijn de Spaanse varkens die een mix van eikels en diervoeders hebben gehad. Het is het Iberico varken waar de beroemde Pata Negra-ham van gemaakt wordt. Ook de streek rondom het Italiaanse Parma is bekend om zijn rauwe hammen. De Parmaham heeft zijn weg naar de keukens in de hele wereld gevonden.

Rauwe ham kan op diverse manieren gebruikt worden: los ‘uit het vuistje’, op een toastje, op brood maar ook in warme gerechten, zoals onderstaand gerecht: Italiaanse minirollade met rauwe ham. Het is lunchgerecht (dat natuurlijk ook als diner gegeten kan
worden) geschikt voor 4 personen.

Ingrediënten:
8 plakjes rauwe ham,
4 ongepaneerde varkensschnitzels,
2 el tapenade van zongedroogde tomaatjes,
1 bol mozzarella (à 125 gram), in plakjes,
1 snufje peper,
2 el olijfolie,
250 g tagliatelle,
250 g haricots verts, schoongemaakt,
2 el pijnboompitten,
75 g rucola,
4 el olijfolie extra vierge,
1 snufje zout,
4 cocktailprikkers,
1 ingevette ovenschaal.

Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 160°C. Leg 2 plakjes ham op het werkvlak en leg er een schnitzel op. Besmeer dit met tapenade. Leg er 1 plakje mozzarella op en bestrooi het geheel met peper naar smaak. Rol het vlees in de ham op en zet het vast met een prikker. Verhit in een koekenpan de olijfolie en bak de rollades rondom bruin aan. Leg ze in de ovenschaal en bak de rollades in de voorverwarmde oven in 15 min. verder gaar. Kook ondertussen de tagliatelle, volgens de aanwijzingen op de verpakking, en de haricots beetgaar. Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin en schud ze op een bord. Giet de tagliatelle af en meng dit met de haricots verts, de rucola, de pijnboompitten en extra vierge olijfolie. Voeg zout en peper naar smaak toe. Verdeel de tagliatelle over de borden en leg er een mini-rollade bij.Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email