27 oktober 2016

Kip met citroen, sumak en pittige yoghurt

Dat kip veelzijdig is, is zo langzamerhand wel bekend. Hierbij een gerecht met een aangenaam zuurtje uit het gebied rond de Middellandse Zee. De ‘sumak’ is een fruitig en zurig besje met een diep rode kleur. In combinatie met andere kruiden brengt sumak diepgang. Het geeft een frisse en scherpe citroenachtige smaak aan gerechten.

Sumak is erg populair rond het Middellandse zeegebied. Veel toeristen zijn na hun vakantie maandenlang op zoek naar dit fantastische kruid. Hier is het immers nauwelijks bekend en dat is bijzonder jammer. U kunt het bij een goed gesorteerde toko verkrijgen.

Sumakbessen

Kip met citroen, sumak en pittige yoghurt
Hoofdgerecht voor 4 personen.

Ingrediënten:
1 grote kip, ca. 1,5 kg,
3 citroenen, elk in 8 parten,
handvol zwarte, ontpitte olijven,
3 kleine sjalotten, gepeld, heel,
6 teentjes knoflook, gepeld en geplet,
2 el sumak (toko),
1 el arachideolie olie.

Ingrediënten pittige yoghurt:
1 tl gemalen koriander,
1 tl gemalen komijn,
1/2 tl geelwortel,
1/2 tl mosterdzaad,
1/2 tl chilipoeder, heet of mild naar eigen smaak,
500 g yoghurt,
1 rode peper, klein gesneden,
bosje lente-ui, in ringetjes.

Bereiding:
Verwarm oven voor op 200°C. Meng in een kom de citroen, olijven, sjalotten en knoflook met helft van de sumak en wat zout. Plet alles een beetje en voeg 1 eetlepel water toe. Giet het mengsel in de buikholte van de kip. Wrijf de buitenkant van de kip in met olie en sumak (verkrijgbaar bij de toko), masseer het overal goed in. Rooster de kip 90 minuten of tot de kip gaar is, controleer dit door een prikker te steken in het dikste deel van een kippenpoot. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de yoghurt met wat zout. Als je een minder pittige yoghurt wilt verwijder dan de zaadjes van de rode peper. Snijd de kip aan en serveer met een schepje van de yoghurt. Lekker met geplette rozemarijn aardappels en sperziebonen met sjalot en knoflook.

Kristi Gansner-Lotte van Wijn aan zee: “Ik adviseer een Beaujolais cru, een fruitige rode wijn met veel rondeur van de Gamay druif. Deze heeft meer body en complexiteit dan een gewone beaujolais. Of een wijn van de Sangiovese druif uit Italië. Een goede kwaliteit friszurige en kersenfruitige rode wijn uit Toscane bijvoorbeeld Chianti of een Pinot Nero uit Noord Italië (koel klimaat). Fruitrijk maar toch met een goede zuurgraad.”

 



Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email