25 oktober 2016

Geen extra bebouwing kust

Buiten bebouwd gebied en lopende projecten komt er geen nieuwe bebouwing aan de kust. Dat heeft de overheid afgesproken met provincies, gemeenten en natuurorganisaties in het zogeheten kustpact. Dat meldt de NOS op de website van Nieuwsuur.

Op plekken aan de kust waar al is gebouwd, mag worden bijgebouwd, net als op plaatsen waar al een vergunning voor was afgegeven. De provincies bepalen straks tot op de centimeter nauwkeurig waar de scheidslijn komt.

De kustvisie is opgesteld nadat er begin dit jaar een felle discussie ontstond toen minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu bekendmaakte het bouwverbod te willen opheffen. Tegenstanders vreesden ‘Belgische toestanden’ met hoogbouw en vakantiehuizen op het strand.

Natuurorganisaties kwamen in actie en verzamelden tienduizenden handtekeningen. “We hebben een heldere opdracht gekregen van onze achterban: mensen houden van de kust zoals die is, de leegte, de natuur en voor iedereen toegankelijk. Dat moet zo blijven”, zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. De organisatie is blij met het resultaat dat er nu ligt. “Dit kustpact maakt een groot verschil. Kustlandschappen worden voortaan beter beschermd. Er komt een grote rem op recreatieve bebouwing op het strand en in de duinen”, zegt Van den Tweel.

Deze zomer inventariseerde Natuurmonumenten de bouwplannen in de kustgebieden. Daaruit bleek dat er voor de komende drie jaar plannen waren voor meer dan 6.200 huisjes, hotelkamers, appartementen en ligplaatsen. De Horecabond, de vereniging van recreatieondernemers (Recron) en brancheorganisatie Hiswa hebben het kustpact niet ondertekend. Volgens de organisaties belemmeren de afspraken de ontwikkeling van bedrijven aan de kust.Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email