12 oktober 2016

Je kunt het een gelukkig huwelijk noemen, dit recept met zowel vis als vlees. In ieder geval is het apart en bijzonder smaakvol. Kristi Gansner-Lotte van Wijn aan zee deed er een wijnsuggestie bij.

Kabeljauw ‘smokey bite’ met mosterdaardappeltjes en gepofte trostomaten
Hoofdgerecht voor vier personen.

Ingrediënten mosterdaardappels:
2  rode uien,
1  rode peper,
olijfolie om in te bakken,
2 el grove mosterd,
700 g voorgekookte aardappelschijfjes,
200 ml kookroom,
1 bosje basilicum.

Ingrediënten gepofte trostomaten:
4 takjes rozemarijn,
8  trostomaten (aan de tros).

Ingrediënten kabeljauw:
16 plakjes rookvlees,
400 g kabeljauwfilet,
2 el boter.

Bereiding:

Mosterdaardappels:
Pel en snipper de uien. Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper fijn. Verhit een scheut olijfolie in een pan en fruit de ui en peper circa 2 minuten. Voeg de mosterd en de aardappelschijfjes toe en schenk de kookroom erbij. Laat de aardappels in circa 10 minuten op middelhoog vuur gaar koken. Roer regelmatig door. Pluk en snijd blaadjes basilicum in repen en roer door de saus.

Gepofte trostomaten:
Verwarm de oven voor op 180 ºC. Pluk de rozemarijn en hak deze fijn. Leg de trostomaten aan de tros in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en strooi de kruiden over de tomaten. Bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper. Pof de tomaten circa 10 minuten in de oven.

Kabeljauw:
Snijd de kabeljauw in gelijke porties zodat je twee stukjes kabeljauw per persoon hebt. Leg elke portie kabeljauw op twee plakken rookvlees, bestrooi met een beetje zout en versgemalen peper en vouw de plakken rookvlees om de kabeljauw. Leg twee plakken rookvlees dakpansgewijs op elkaar en herhaal dit tot het rookvlees op is. Verhit de boter in een (koeken)pan en bak de kabeljauw met de naad van het rookvlees naar beneden circa 3 minuten. Draai de kabeljauw om en bak nog circa 2 minuten. Verwijder de stelen van de tomaten en verdeel de gepofte tomaten samen met de aardappels en de kabeljauw over het bord.

Wijnadvies van Kristi Gansner-Lotte van Wijn aan zee:
Ik zou gaan voor een mooie droge volle weelderige houtgerijpte Chardonnay, bij voorkeur uit een wat warmer klimaat zoals Zuid-Europa of Californië. Een mooi alternatief is een Alentejo uit Portugal maar dan ook de volle, smaakrijke moderne variant op die op eikenhout is opgevoed.



Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email