11 oktober 2016

​Regenboogvlag wappert aan het raadhuis

De regenboogvlag hangt uit het Zandvoortse raadhuis. Zoals ieder jaar heeft het college de vlag weer uit laten hangen ten teken van de internationale ‘Coming Out Day’, de dag waarop velen voor hun (nog verborgen) geaardheid naar buiten komen.

Een regenboogvlag is een veelkleurige vlag bestaande uit strepen met de kleuren van de regenboog, maar dan meestal niet in elkaar overvloeiend, maar met zes of zeven egale stroken. Regenboogvlaggen werden en worden door de eeuwen heen gebruikt door zeer uiteenlopende groepen en gebieden verspreid over de hele wereld. De bekendste regenboogvlaggen zijn die van de homobeweging en de vredesbeweging.

Sinds eind jaren zeventig fungeert een regenboogvlag als symbool van de homobeweging en wordt sindsdien onder andere meegevoerd bij de Gay Pride-parades en uitgehangen bij homobars en talrijke andere bijeenkomsten van homo's, lesbiennes en transgenders.

Deze regenboogvlag werd in juni 1978 ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco als symbool voor de Gay Pride-parade van dat jaar. De vlag moest een teken zijn van lesbische en homoseksuele trots en tegelijk voor de diversiteit van deze levenswijze. Baker zou voor het ontwerp van de regenboogvlag geïnspireerd zijn geweest door de ‘Flag of the Human Race’, waarmee in de jaren zestig door sommigen werd gedemonstreerd voor de wereldvrede en die bestond uit vijf banen in de kleuren rood, zwart, bruin, geel en wit. De acht banen van de oorspronkelijke regenboogvlag van Gilbert Baker hadden de volgende symbolische betekenis: roze – seks; rood – leven; oranje – geneeskracht; geel – zonlicht; groen – natuur; turkoois – magie; blauw – sereenheid en violet – karakter.Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email