27 september 2016

Friezen winnen Stads- en Dorpsomroepersconcours

Voor de 18de keer was Zandvoort gastheer voor de 12 omroepers om hun roep te laten horen. Met luide stem en in diverse traditionele kledij bedankten de Nederlandse en de drie Belgische heren de sponsoren in hun ‘verplichte’ roep Later mochten zij in hun vrije roep op het Kerkplein aan een jury hun ode brengen aan hun dorp of stad.


door Nel Kerkman

Dit jaar waren er drie internationale omroepers oftewel Bellemannen zoals ze in België worden genoemd. Ook hun aanpak voor de roep was anders: kort en krachtig. Versiert met diverse onderscheidingen en sjerpen riepen zij het luisterend publiek op om naar België te komen. Opvallend was dat zowel bij de Nederlanders als bij de Belgen de ‘folkloristische hobby’ wordt overgedragen van vader op zoon. Sterker nog vader en zoon De Vries uit Friesland wonnen de eerste en de derde plaats in het concours.

Strenge regels
De jury bestaande uit burgemeester Niek Meijer, Rob Dolderman en Paul Olieslagers had het moeilijk om een goede keus te maken. Want waar moet je opletten? Is het de uitspraak, de zelf gemaakte tekst, de voordracht? Er worden strenge regels gehanteerd want zelfs een tijdwaarnemer en een notaris zijn aanwezig om alles eerlijk te laten verlopen. De Zandvoortse omroeper Gerard Kuijper en Jan Prins uit De Rijp zijn de enige met een klink, de omroeper uit Haghorts heeft een ratel en de rest van de omroepers trekken de aandacht met de bel. Sommige roepers lagen vlak bij elkaar dat bleek tenslotte uit de uitslag. Met een 0,2 verschil won Jan-Sjoerd de Vries uit Sneek, op de 2e plaats kwam nieuwkomer Rein Mulder uit Hindelopen, en derde werd Harm de Vries uit IJlst. Drie Friezen die samen de prijzen in de wacht sleepten en hun tekst helder en duidelijk in het Nederlands omriepen. Volgend jaar weer nieuwe kansen. Met dank aan de organisatie en vrijwilligers werd dit jaarlijkse evenement afgesloten.Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email