30 augustus 2016

Afschieten damherten toegestaan

Het afschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen mag doorgaan. De rechter veegde dinsdag de bezwaren van dierenbeschermingsorganisaties tegen het afschot van duizenden herten van tafel en stelde daarmee de provincie in het gelijk.

Dit voorjaar gaf de provincie Noord-Holland toestemming voor het afschieten van de eerste herten, nadat de populatie in de afgelopen jaren enorm was gegroeid. Hoewel er in het duingebied ruimte is voor ongeveer 800 dieren, was de wildstand dit voorjaar opgelopen tot 3.800 dieren en daar moeten de dit jaar geboren kalveren nog bij opgeteld worden. Door de overbevolking was het naaste familielid de ree praktisch verdwenen en werden diverse, vaak zeldzame, planten en dieren bedreigd. In het Faunabeheersplan heeft de provincie uitgelegd waarom de hertenstand naar beneden moet.

Afgelopen voorjaar is een begin gemaakt met afschot en werden 170 dieren afgeschoten door boswachters van beheerder Waternet. Stichting Faunabescherming en de Stichting Dierenbescherming dienden daarna een bodemprocedure in, om de herstart in september te voorkomen. De rechter heeft de provincie nu in het gelijkgesteld en staat het afschieten van de damherten toe. “Door zich te baseren op het Faunabeheerplan heeft de provincie voldoende gemotiveerd dat de flora en fauna en de verkeersveiligheid te lijden hebben als gevolg van de groeiende populatie damherten’’, aldus het vonnis. De provincie ziet geen andere oplossing dan afschot en de rechter is het daar mee eens. De beide stichtingen zullen nu naar het Raad van State stappen om alsnog hun gelijk te halen. Het is voor de damherten die afgeschoten moeten worden, de laatste strohalm.Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email