11 augustus 2016

Brabantse worstenbroodjes

Deze week aandacht voor een typisch streekgerecht: het Brabants worstenbroodje, voor zover bekend het enige Nederlandse streekgerecht dat op de lijst van immaterieel erfgoed van de UNESCO is opgenomen.

Het Brabants worstenbroodje is een typisch broodje uit de provincie Noord-Brabant. Het broodje is ongeveer vijftien centimeter lang en is gevuld met een worst van gehakt. In tegenstelling tot het saucijzenbroodje is het worstenbroodje niet van bladerdeeg, maar van zacht witbrooddeeg gemaakt. Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken. Traditioneel werd het vooral gegeten tijdens kerstmis (met name na de nachtmis) en carnaval. In andere Nederlandse provincies wordt het slechts sporadisch verkocht. Onder andere Omroep Brabant organiseert sinds 1997 jaarlijks een kampioenschap in het maken van het lekkerste Brabantse worstenbroodje. In maart van dit jaar werd het Brabants worstenbroodje door UNESCO opgenomen in de lijst van immaterieel erfgoed.

​
Zelfgebakken worstenbroodjes

Voor 12 stuks

Ingrediënten:
500 g tarwebloem,
25 g verse gist of 1 zakje gedroogde gist,
50 g boter, gesmolten,
150 ml melk, lauwwarm,
olie,
2 sneetjes oud witbrood,
500 g half-om-halfgehakt (van de verse slager!),
nootmuskaat,
1 ei, losgeklopt.

Bereiding:
Doe de bloem in een kom. Wrijf verse gist erboven fijn en meng de gist door het meel. Meng ook 10 g zout erdoor. Maak in het midden een kuil en schenk er de boter, 100 ml melk en 200 ml lauwwarm water bij. Meng alles tot een zacht deeg en laat dit 15 minuten staan.

Bestrijk het werkvlak met een beetje olie en kneed hierop het deeg 5-10 minuten tot het soepel en elastisch is. Vorm het deeg tot een bal, leg deze terug in de kom en laat het deeg afgedekt met plasticfolie op een warme plek 1 uur rijzen tot het volume verdubbeld is.

Week de sneetjes brood 10 minuten in de rest van de melk. Doe het gehakt in een kom. Knijp de sneetjes brood uit en meng ze met 10 g zout, peper en nootmuskaat door het gehakt. Kneed het gehakt goed door. Kneed het deeg even door en verdeel het in 12 gelijke stukken. Druk die op het werkvlak uit tot stukken van 10 bij 12 cm. Vorm het gehakt tot 12 rolletjes van 10 cm lang en leg ze op de stukken deeg. Klap het deeg over het rolletje en druk het rondom het gehakt dicht.

Leg de worstenbroodjes met voldoende tussenruimte op een ingevette bakplaat, dek ze af met een met bloem bestoven doek en laat ze weer 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor op 220 °C. Roer wat zout door het losgeklopte ei en bestrijk de worstenbroodjes dun met ei. Schuif de bakplaat in het midden van de oven en spuit enkele malen met een plantenspuit. Bak het brood in 15-20 minuten goudbruin en gaar. Laat de broodjes uit de oven afkoelen op een rooster.Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email