31 juli 2016

​EK Zandsculpturen van start

Zaterdag is het EK Zandsculpturen van start gegaan. Zes kunstenaars zijn begonnen om bergen zand om te toveren naar prachtige beelden. Het thema van dit jaar is ‘Iconen uit Amsterdam’. Een zestal uitverkoren kunstenaars, allen lid van de ‘zandacademie’ World Sand Sculpting Academy, zullen een gooi doen naar de titel Europees Kampioen Zandsculpturen. Wat in 2011 begon met een NK in onze woonplaats, breidde zich in het daaropvolgende jaar uit tot een Europees Kampioenschap.

Voor het bouwen van een zandsculptuur gebruikt men speciaal zand, het moet immers hoog gestapeld kunnen worden. Strandzand bestaat uit korrels welke door getijden over elkaar zijn gaan rollen en daardoor glad geslepen zijn. Deze korrels zijn minder geschikt om een zandsculptuur mee te bouwen. Het ideale zand heeft een hoekige korrel en komt uit de Maas. Deze korrels zijn meegevoerd uit de Alpen en zien er onder een microscoop uit als dobbelsteentjes, die goed in en op elkaar passen. Door deze structuur zijn de beelden lange tijd tegen weer en wind bestand en kunnen tot ver in oktober blijven staan. Het zand wordt met vrachtwagens naar de locatie van de zandsculpturen gebracht.

In augustus strijden verschillende kunstenaars, ‘carvers’ genaamd, uit diverse Europese landen om de titel Europees Kampioen Zandsculpturen. Bergen zand worden gedurende één week verwerkt tot prachtig gedetailleerde beelden. Vanwege de binding van Zandvoort als de badplaats van Amsterdam, draagt het EK Zandsculpturen dit jaar het thema ‘Iconen uit Amsterdam’. De beelden staan verspreid over een zestal locaties in Zandvoort. Komende vrijdag wordt de nieuwe Europees Kampioen Zandsculpturen bekend gemaakt. De beelden zijn tot en met eind oktober kosteloos te bezichtigen.Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email