14 juli 2016

Manhattan Chowder

Maaltijdsoep voor 4 personen.


Een ‘chowder’ is een heerlijke en beroemde Amerikaanse maaltijdsoep van clams, een soort mossel. In plaats van de noodzakelijke Amerikaans ‘clams’ gebruiken wij hier Zeeuwse mosselen. Zorg dat u de grote koopt.

Benodigdheden:
1 zak grote garnalen met pantser,
1 kg grote mosselen,

2 eetlepels olie,
1 kleine prei, in dunne ringetjes,
1 kleine wortel, in kleine stukjes,
1 glas witte wijn,
60 gram boter,
1 bakje spekblokjes,
2 uien, gesnipperd,
2 tenen knoflook, gesnipperd,
2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes,
3 grote aardappels, in blokjes,
1 klein blikje tomatenpuree,
1 blik tomatenblokjes,
handje verse tijm,
375 gram vis: zalm, kabeljauw, schol (alles kan),
2 eetlepels platte peterselie, fijngesneden,
1 sinaasappel.

Bereiding:
Pel de garnalen, snij het zwarte sliertje uit de rug. Bewaar het pantser. Maak nu de bouillon: verhit de olie in een soeppan. Doe de schillen van de garnalen, de prei en de wortel erbij en roer dat in de hete olie tot de schillen roze verkleuren. Blus af met de witte wijn. Voeg dan 1,5 liter water toe. Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 minuten borrelen. Zeef dan de bouillon, druk het vocht uit de schalen en de groente. Gooi nu de schalen en de groente weg. Was de soeppan af. Verhit dan de boter erin. Bak daarin op laag vuur de spekjes, knoflook, ui en bleekselderij een paar minuten, tot het lekker begint te ruiken en de groente wat glazig worden. Doe de bouillon en de blokjes aardappel erbij, kook dat 15 minuten op laag vuur met de deksel op de pan. Voeg met nog 5 minuten te gaan de schoongemaakte mosselen toe. Voeg nu de tomatenpuree en het blik tomaten toe. Kook dat even door. Proef de soep of die zout genoeg is. Voeg eventueel wat zout of peper toe. Snij de vis in flinke stukken. Voeg de vis en de gepelde garnalen toe, laat die een paar minuten zachtjes meekoken tot de vis en garnalen gaar zijn. Schep in de borden. Versier de soep met wat blaadjes grof gehakte peterselie en wat geraspte sinaasappelschil en serveer met lekker stokbrood of ciabatta.



Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email