22 juni 2016

De groenten van de zee

Zee-aster, zeekraal, zeewier zijn bijzondere groenten. Ze groeien namelijk vlakbij of in de zee en hebben door het zeewater een heerlijke zilte smaak. Dat moet je eens proberen.
 

Zeekraal

Zilte groenten groeien op de kwelders (ook wel schorren genoemd). Dat zijn buitendijkse gebieden die onder invloed staan van eb en vloed en die dus bij hoog water onderlopen met zeewater. De planten die op deze kwelders kunnen groeien, moeten bestand zijn tegen zout grondwater. Dat maakt ze zo bijzonder, en hun smaak ook! Voor mensen die een streng natriumbeperkt dieet (streng zoutloos) moeten volgen, zijn deze groenten overigens niet geschikt.

Zeekraal
De zeekraal heeft iets weg van een minivetplantje. De knapperige steeltjes smaken heerlijk zilt. Als je ze eens vindt op een kwelder, of aan een zeedijk: gewoon plukken en zó opeten. Want ook rauw smaakt zeekraal al heerlijk en kan je het zeker in een salade verwerken. Zeekraal wordt geoogst van half mei tot begin september. Je kunt het in een bodempje water beetgaar koken, of met een beetje boter smoren. Zout toevoegen is niet nodig, omdat zeekraal van nature al zilt is. Door koken of blancheren wordt de zoute smaak iets minder. Natuurlijk combineert zeekraal heerlijk met vis. Zeekraal koop je bij viswinkels en groentespeciaalzaken.

Zee-aster
Zee-aster wordt ook wel ‘zulte’ genoemd, of lamsoren omdat de vorm van de blaadjes lijken op de oortjes van lammeren en omdat schapen vaak op de zeedijken grazen, waar ook zee-aster groeit. De smaak van de grijsgroene blaadjes is lekker pittig en licht zout. Deze groente is perfect om kort te roerbakken, bijvoorbeeld met mosselen of garnalen. Verwar zee-aster overigens niet met de echte lamsoor, een plant die ook op kwelders groeit, maar die niet eetbaar is. Was zee-aster altijd heel kort, omdat je anders de typische zilte smaak wegspoelt.

Zeewier
Planten die echt in de zee groeien, dat zijn de zeewieren. Er zijn heel veel soorten, waarvan er ook veel eetbaar zijn. Zeewier zijn echt de groenten van de zee en het bijzondere is dat ze rijk zijn aan jodium, een belangrijk mineraal voor de schildklier. Veel mensen krijgen maar krap jodium binnen van wat ze per dag nodig hebben, dus een beetje extra is mooi meegenomen! Een lekker zeewier is kombu, meestal afkomstig uit Japan. Je kunt het gedroogd kopen. Heel lekker om mee te koken in vegetarische bouillons, zodat die extra ‘umami’ (hartig) gaan smaken. Als je het zeewier na het koken afspoelt en droogt, kun je het meerdere keren gebruiken.

Zilte teelt
Als zeekraal en zee-aster zo lekker smaken, zou je dan ook andere groenten op zilte grond kunnen kweken? Op Texel zijn ze dit aan het uitproberen, bij de Stichting Zilt Proefbedrijf. Er zijn al aardappels van zilte bodem (onder de merknaam Marc), die zonder zout gekookt kunnen worden. Ook wordt er geëxperimenteerd met zeerucola, zeevenkel en zeekool.

Deze zilte groenten zijn bij een goede groentespeciaalzaak weer volop verkrijgbaar.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Roergebakken zalm met zeekraal en knoflook
Hoofdgerecht voor 2 personen.

Ingrediënten:
2 eetlepels neutrale olie,
2 teentjes knoflook, in plakjes,
2 rode uien, in dunne partjes,
250 g zalmfilet, in blokjes,
100 g zeekraal,
sap van ½ citroen.

Bereiding:
Verhit de olie in een wok en roerbak de knoflook en ui 2 minuten. Schep de zalm en zeekraal erdoor en roerbak alles nog 2 minuten. Sprenkel het citroensap erover en maal er zwarte peper boven. Laat het vocht op hoog vuur al omscheppend verdampen. Breng de zalm op smaak met wat zout. Lekker met lintmacaroni of Basmati rijst.Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email