29 juni 2016

Onze vaste columnist Mandy Schoorl schrijft wekelijks een column voor de Zandvoortse Courant. Deze week was er door omstandigheden geen plekje voor haar pennenvrucht, maar omdat wij het de lezers niet willen onthouden plaatsen we de column eenmalig op de website:

Natuurgeweld

Afgelopen donderdag begon de dag vol elektrische ontladingen. Al vroeg in de ochtend was het raak, zoals voorspeld. Een bulderende natuur woestenij drong diep tot in je hart door. Het leek alsof dekbedden trilden. Je schrikt toch door de knallen. Daarentegen ook een soort gevoel van tederheid, dat je veilig en geborgen in je bed ligt, terwijl de wereld buiten eng en gevaarlijk aandeed. We konden er niets tegen doen. Maar natuur geweld aandoen, door bepaalde manieren van visvangst, FSC-regels omzeilen, opwarming van de aarde, ontbossing, uitstoot overschrijding en plasticsoep in zee, daar kunnen we alles tegen doen! Echter, beter niet als milieu activist in Brazilië, omdat je daar, als je teveel losmaakt en gehoord wordt, zomaar ineens van de aardbodem zou kunnen verdwijnen.

En vergeet de bruutheid van hagels zo groot als tennisballen, als het lukt met verbale discussies, dan kun je met plausibele oplossingen komen. Ons Nederland een stukje groter maken bijvoorbeeld, nu de grenscorrectie van het verwarrende schiereiland van België in de buurt van Eijsden, bij ons getrokken is. Het stuk is ietwat verloederd intussen, en gaf onlogische vaarroutes. Aan ons Nederland de uitdaging om het natuurgebied er zijn glans weer aan te geven. Daar zijn we goed in. Terwijl de Belgen onderwijl genieten van een kleiner, doch gezonder stuk bos dat ze ervoor terug hebben gekregen. Of het eerste deel eiland dat opgespoten gaat worden in Marker Wadden, als uitbreidingsgebied voor trekvogels. Soms kunnen we iets ‘geweld’igs doen voor de natuur.

Gedonder is echter niet alleen in de natuur aanwezig. De politieke chaos over de Brexit maakt meer los dan alleen geknal. Wat dit voor consequenties heeft voor henzelf, heel Europa en ver daarbuiten, daar zijn de tegenstanders zich nog niet echt van bewust. Eén dossier leek centraal te staan, waarop de keuze is gebaseerd. Een nieuw referendum is uitgesloten, maar zeg nooit nooit. Voor even ging het nog om de zoektocht naar Boris, die de luwte van de storm was gaan opzoeken. Maar ook die trok voorbij…..

Mandy  

 Deel dit artikel via:

facebook

Twitter

WhatsApp

Email